måndag 20 maj 2024

Högläsning i fokus för Botkyrkas femteklassare

Läs också
Karsby International School i Norsborg är en av de skolor som fått bokpaketet. Foto: Hugo Nilsson

Inför höstterminen har alla femteklassare i Botkyrka fått varsitt bokpaket med böcker för högläsning. Syftet är att väcka läslusten och stärka läsförmågan hos eleverna. Nytt i Flempan har pratat med Karin Nakamura Lindholm, ansvarig för bokpaketens sammansättning.

När höstterminen startade fick alla femteklassare i Botkyrka ett bokpaket med sju böcker. Elever i anpassad grundskola fick ett bokpaket med böcker anpassade för barn med funktionsvariationer. Paketen innehåller böcker från en rad olika genrer. Mångfald är prioriterat för att i så hög utsträckning som möjligt säkerställa att det finns någonting som alla barn kan tänkas vara intresserade av.

 Karin Nakamura Lindholm arbetar som expert inom språkutveckling, skrivande och läsning, i Botkyrka kommun.

– Ett sätt att skapa intresse för läsning är högläsning. Idag är forskare och lärare överens om att högläsning är en fantastisk pedagogisk metod. Med högläsningen gör vi eleverna läsintresserade, vilket är viktigt för utvecklingen av elevernas läsförmåga. En god läsförmåga är i sin tur avgörande för att lyckas väl i skolan, för att klara vidare studier och för att kunna delta i samhället.

Fittja bibliotek. Foto: Wikimedia Commons

En del av böckerna i bokpaketet ingår i bokserier, för att försöka trigga i gång ytterligare läsning hos eleverna. Ett exempel är boken ”Uppdraget i London”, som handlar om en tidsresa tillbaka till 1940-talets London och skriven av Hanna och Jacob Blixt.

– En av böckerna i paketen, ”Väck läslusten i skolan”, är också till för att pedagogerna ska läsa. Den är skriven av Anne Marie Körling och är tänkt att användas som en tips- och inspirationskälla för lärarna, säger Karin.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami