söndag 26 maj 2024

Huddinge basket slåss om en plats i högstaligan

Läs också
Huddinge Basket tränar inför slutspel.
Huddinge basket tränar inför slutspel. Foto: Rushd Massad.

Huddinge basket har skrivit historia genom att kvalificera sig för slutspelen i Superettan för första gången. Klubben har nu chansen att ta sig till högstaligan  Svenska basketligan.

— Ett bevis på allt hårt jobb, säger Ioannis Chatziathanasiou som har ansvarat för herrlaget i nästan 20-års tid.

Med en starkgrundserie bakom sig, där de tog hem 19 vinster och 11 förluster placerade sig Huddinge Basket på en tredjeplats i tabellen. Detta betyder att laget lyckats nå slutspelen i Superettan för första gången i klubbens historia. Huddinges tränare Ioannis Chatziathanasiou tog över laget 2005/2006 och ser väldigt mycket fram emot de första slutspelen. 

– Det betyder väldigt mycket för laget och mig personligen att ha tagit sig till slutspelen i Superettan för första gången, det är ett bevis på allt det hårda jobb vi lagt ner under säsongen. Det betyder mycket för hela föreningen överlag, konstaterar Chatziathanasiou.

Huddinge Baskets tränare Ioannis Chatziathanasiou pratar med laget.
Ioannis Chatziathanasiou pratar med laget. Foto: Rushd Massad.

Inför säsongen hade Huddinge ett blygsamt mål – att bara hålla sig kvar i Superettan, särskilt efter fjolåret då laget precis lyckats klamra sig kvar i serien. Dessutom stod laget med utmaningen att ersätta två av lagets främsta spelare som hade lämnat.

– Nej nej nej, slutspel var verkligen inte ett mål innan säsongen, säger tränaren och skrattar lite. 

– Förra året var vi bland de sista lagen i serien och i år är det fler lag som blir nedflyttade jämfört med tidigare år. Dessutom tappar vi två av våra bästa spelare innan säsongen startar. Därför hade vi satt som mål att undvika nedflyttningsstrecket. 

Trots utmaningarna visade laget prov på god laganda och var obesegrade de sex första omgångarna. Tränaren trycker på faktumet att de är ett väldigt ungt lag som tränat hårt och att det är därför man lyckats överträffa förväntningarna. 

Striden om semifinalplats

På fredag ställs man mot Sloga Uppsala på bortaplan i en bäst av två-serie och på söndag avgörs vem som går vidare till semifinal när lagen ställs mot varandra i Edbohallen. Sloga Uppsala som slutade på en sjätteplats i grundserien, endast en vinst mindre än Huddinge, kommer bjuda på starkt motstånd där tränare Chatziathanasiou fortfarande ser sitt lag som en underdog. 

– Uppsala är ett lag ingen vill möta, de är stora, har erfarenhet och är tuffa. Vi ser oss själva som underdogs i slutspelen men det är klart att vi tror på det här trots att vi är ett så ungt lag. Vi har scoutat Uppsala noggrant och finjusterat vår gameplan, vi är redo för två tuffa matcher och hoppas på ännu fler.

Läs även: Huddinge startar basketlag för nybörjare

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami