lördag 25 maj 2024

Huddinge Big Band bjuder in till julkonsert 

Läs också
Huddinge Big Band repeterar. Foto: Nils Hidemark Boström

Den 16 december är det dags för Huddinge Big Bands julkonsert “Jazzig jul”. Repetitionerna är i full gång och Nytt i Flempans reporter har varit på plats. 

– Försök att vara så precisa ni kan, säger Johan Alenius.

Han är professionell saxofonist och har anlitats som repetitör för den stundande julkonserten. Huddinge Big Band är mitt i ett särskilt svårt parti, och är djupt försjunkna i sina notpapper. 

Det har varit snökaos i Stockholm och när Nytt i Flempan kommer till repetitionerna har inte hela bandet hunnit anlända. Men de på plats repar tappert på, och går igenom arrangemangen bit för bit. 

Storbandet, som består av 18 personer, grundades i början av 70-talet och har under åren hunnit samarbeta med en rad kända orkesterledare och musiker. En del olika spelställen har det blivit, allt från Blå salen i Stadshuset till en privatfest i en lägenhet i Vasastan där även grannar var inbjudna.  

Just den här kvällen är Huddinge Big Band utan sångare, så det blir till att fila på några instrumentala låtar. Valet faller på ett medley, alltså ett hopkok av olika låtar. Jullåtar som Deck the Halls och Jingle Bells varvas i jazzig tappning. 

– Nu börjar det hända grejer, säger Johan Alenius efter en lyckad genomspelning. 

I pausen pratar Nytt i Flempan med Lars Bergwall, som är ordförande och trombonist i bandet. 

– Vi är ett typiskt amatörstorband, såna som finns lite här och var, och det är musiker från hela Stockholm som är med. Huddinge kommun hjälper oss med lokaler, så vi gör en julkonsert varje år som tack. Vi har med oss Anna Häll som sjungit med oss tidigare.  

Vad kommer ni ha för repertoar? Blir det mer jul eller mer jazz? 

– Ja, det blir ju lite jazz-jul-musik, och det kommer att vara ungefär hälften av varje. Det blir mycket av det amerikanska stuket, för när man arrangerar julmusik för storbandsjazz blir det nästan alltid i en amerikansk tradition. 

Vad är det som gör storbandsmusik så speciellt?

– Det är en väldigt bred genre och man kan spela många olika musikstilar. Det gör det spännande tycker jag. Sen är det också utmanande och alla behöver göra ett bra jobb. Det finns en tradition kring storband i Sverige sedan 30-talet, då det var dansmusik. Och det märks på publiken som kommer – “det gråvita havet”. 

Har ni någon låt ni ser fram emot att spela extra mycket?

– Vi har en ny version av Let it Snow, som vi ska nöta lite extra. 

Konserten äger rum lördag den 16 december i Huddinge gymnasiums aula och börjar kl. 16. Det är fri entré. 

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami