söndag 26 maj 2024

Huddinge kommun är (nog) redo för äldreomsorgslagen 

Läs också
Huddingehallen har bra träningsmöjligheter för äldre och gynnsamma pensionärsrabatter. Foto: Huddinge.se


En ny äldreomsorgslag som riksdagen förväntas anta i vår ställer högre krav på kommunernas hälsofrämjande åtgärder för äldre. Nytt i Flempan träffar några av de berörda. 

Anna, 65 år, vankar runt i sin väntan inför ett bankbesök i Huddinge centrum. Hon skulle behöva komma ut och träffa folk, men då hon har kronisk panikångest är det svårt. 

– Jag tror inte ny äldreomsorgslag kan hjälpa mig, det gör mina barn. När jag tidigare varit i kontakt med sjukvården säger de att alla värden ser bra ut och då jag inte vill ta mediciner kan de inte hjälpa mig, säger hon. 

Parbild med man och sin käpp
Stig med sin egentillverkade käpp. Foto: Jonathan Krite

Stig, 85 år, är på promenad i Sjödalsparken. 

– Kaffeborden är så bra här och med en termos kaffe, då lever man upp. Nej, jag går inte och gymmar, men innan jag behövde min egentillverkade käpp brukade jag löpa på olika vandringsleder, säger han. För ett tag sen såg jag tre gubbar vid början på leden. De sa: Klara – Färdiga – Gå! De har troligen gått vilse för efter det har jag inte sett dem, skrattar han. 

Sture, 71 år, berömmer vandringslederna som han själv inte använder. Han får sin motion via golf på Botkyrka Golfklubb. 

– Vi är nog säkert 150 personer som spelar seniorgolf på somrarna och runt 30 på vintrarna. Det är ett härligt gäng, en gubbe är 91 år, han åker golfbil. Det är bra motion och vi har riktigt kul, säger han. 

Birgitta Winblad är vice ordförande och studiesamordnare för Pensionärernas Riksorganisation PRO i Centrala Huddinge. 

– Vi anordnar korta vandringar och PRO Fullersta de långa. Vandringslederna är bra, men ibland saknar man bänkar och räcken att hålla sig i vid backar. I Sjödalsparken spelar några från vår förening boule två dar i veckan. 

Boulebana i vinter
Räkneverk för boulespel i Sjödalsparken. Foto: Jonathan Krite

Hon tycker att det är positivt med en äldreomsorgslag. 

– Det verkar som staten inte ser oss äldre och det är ett stort problem att de inte lyssnar på oss, kanske äldreomsorgslagen kan hjälpa lite? 

Huddinge kommun säger sig vara väl rustad med vandringsleder, pensionärsrabatter och aktiviteter på gym, bouleplaner i Sjödalsparken. Kommunen är också en av landets få kommuner som anställt en hälsopedagog med fokus på de äldre. Ellica Mattsson Österlund, hälsopedagog, hänvisar till kommunens hemsida.  

– Exempel på vad kommunen redan nu erbjuder är kurser i mindfulness, föreläsningar om friskvård, hälsopromenader och hälsofrukostar. 

Ett annat exempel är Huddingehallen som med gynnsamma pensionärsrabatter lockar många. 

– Det är många pensionärer som tränar vattengympa klockan elva och så har vi en 85-plusgrupp som tränar på gymmet en gång i veckan, säger Karolina, instruktör på Huddingehallen.

Den eventuellt nya äldreomsorgslagen kommer att ge kommuner mer ansvar för hälsofrämjande åtgärder för äldre och pensionärer. Den har sin bakgrund i forskning som pekar på att hälsofrämjande och rehabiliterande insatser bidrar till äldres hälsa och att dessa i längden är ekonomiskt gynnsamma för kommuner. 
Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami