måndag 20 maj 2024

Huddinge satsar på gratisaktiviteter för unga: “Det är jättekul att se alla komma hit”

Läs också

Fotboll, dans och boxning. Det var tre av aktiviteterna som ungdomarna från Huddinges utsatta områden fått prova på genom föreningen HANG (Huddinge, Aktivitet, Nytänk, Gemenskap).

HANG vill knäcka utanförskap och öka jämlikheten bland unga med idrotten som redskap. 

– Det vi försöker göra är att öka föreningslivet i Huddinge kommun genom gratisaktiviteter i utsatta områden, säger Samme Njie som är projektledare på HANG.

Primärt så finns HANG nu i Vårby gård och Flemingsberg där arbetet blir att se till så barn och unga har något att göra efter skoldagen.

– Vi har märkt att i de utsatta områdena så finns det inte alltid föreningar, folk har problem med att ta sig till och från träningen. Det vi vill göra är att skapa föreningar i närområdet så att unga har förutsättningarna att utföra den sport eller aktivitet som de vill.

Foto: Huddinge Aktiviteter

“Det brukar vara 20-30 barn som dyker upp varje dag”

– Vi har våra egna aktiviteter som vi har efter skoltid Vi marknadsför våra aktiviteter med hjälp av skolorna och Kultur- och Fritidsgården genom kommunen så att eleverna kan efter skolan ha möjligheten att ta del av de aktiviteter som vi erbjuder. Ledarna som håller i träningarna kontaktar vi själva eller genom föreningarna, säger Samme Njie.

Ledarna tas ofta in lokalt och det är just för att ge dem möjlighet att ta sig in i arbetslivet. Det finns ofta en igenkänningsfaktor hos dem som brukar underlätta för barnen..

Foto: Samme Njie/privat

HANG och de fem anställda som jobbar där har ett konstant samarbete med Kultur- och Fritidsförvaltningen inom Huddinge kommun. De är med och hjälper till att styra upp projektet och samordna så att de barn och unga som kan behöva vara med får det.

– De som vi tar emot är ungdomar från låg- till högstadiet och det är på det sättet som vi baserar hur träningen ska läggas upp. Vanligtvis brukar det vara mellan 20-30 barn som dyker upp varje dag, varav majoriteten av de barnen är tjejer. Det är jättekul att se alla komma hit och känna sig välkomna, säger Samme Njie.

För att nå ut till så många ungdomar som möjligt i de utsatta områden som finns i Huddinge behöver verksamheten växa. 

– Absolut, det pratas nu om att vi ska bygga vidare i Skogås. Vi jobbar tätt med deras kommun och även med Flemingsberg och de bostadsföreningar i Huddinge kommun som är med och finansierar allt, säger Samme Njie. Detta kommer ske inom en snar framtid, vi har börjat kolla på planeringen för nästa år men det är inget som är spikat än. 

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami