måndag 21 april 2025

Huddinge satsar på funktionsnedsatta elever – inför samtidigt besparingar

Läs också
1800 medarbetare på Huddinges kommunala skolor ska få utbildning om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Foto: Ebba Adsenius, Nytt i Flempan
Huddinge kommun satsar 30 miljoner kronor till att bättre anpassa skolgången för elever med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Samtidigt sätter kommunen besparingskrav på de kommunala grundskolorna.

I slutet av november har alla kommunala skolor i Huddinge påbörjat en utbildning, som ska ge lärare, specialpedagoger och elevassistenter bättre kunskaper i att upptäcka och bemöta elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, såsom autism och ADHD. 1800 medarbetare kommer att se två digitala föreläsningar och få med sig diskussionsfrågor. 

– Vi gör nu den här satsningen för att den styrande koalitionen gick till val på det här. Det behövs bättre kompetens i att upptäcka barn med NPF, menar Jelena Drenjanin (L), som är ordförande i grundskolenämnden. 

Dessutom ska kommunen anställa 30 specialpedagoger under 2022. Tillsammans kommer satsningarna att kosta 30 miljoner kronor. 

Yvina Medina Avila är rektor på Annerstaskolan, en kommunal skola där endast 46 procent av niondeklassare nådde kunskapskraven förra året, enligt Skolverkets statistik. Hon är tacksam för kommunens initiativ. 

– Att huvudmannen stöttar skolorna med utbildning är guld värt. Det här är en insats som gagnar alla elever, inte bara dem med NPF-problematik. Det är viktigt att kunna fortbilda våra medarbetare, säger hon.

“En bra början”

Riksförbundet Attention representerar personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. På förbundets lokalavdelning i Huddinge, har man sedan en lång tid tillbaka kämpat för att få ordning på NPF-frågor på Huddinges skolor. Marianne Rimbark, sekreterare för lokalavdelningen, anser att det är positivt att man nu satsar på NPF.

– Det är en bra början, kan jag säga, men Huddinge har väldigt många saker som de behöver jobba med. Exempelvis är endast en av 37 skolor i kommunen totalt anpassade för elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Hur kan man göra så att alla skolor blir det?

Besparingarna väcker oro

Trots att kommunen nu ger 30 miljoner i öronmärkta pengar till grundskolorna, kommer skolornas budget inte justeras upp för lönekostnader de kommande tre åren. Det innebär att skolorna måste spara pengar för att kunna betala för årliga löneökningar. Kommunestyret vill att pengarna ska tas från administration, genom att ha färre skoladministratörer och digitalisera delar av administrationen. 

Anneli Amrén, huvudskyddsombud på Lärarförbundet i Huddinge, menar att besparingarna kommer att leda till att lärare och rektorer kommer istället få ytterligare administrativa uppgifter. 

– Det här skulle kunna vara startskottet till att varje rektor gör mer med NPF-frågor. Men just nu är rektorerna otroligt pressade, då deras första mål är att hålla budget. 

Jelena Drenjanin (L) menar att oron för att besparingarna skulle påverka undervisningen är obefogad.

– I jämförelser med andra kommuner har vi sett att vi har väldigt många administratörer. Därför ser vi över kostnaderna.

Senaste nyheterna

Nytt i Flempan tar paus – tillbaka i höst!

Den kurs i journalistik på Södertörns högskola där Nytt i Flempan ingår är över för denna gång. Välkommen att...

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami