onsdag 4 december 2024

Huddingebor besvikna på överfulla återvinningscentraler 

Läs också
Återvinngscentralerna i Huddinge har väckt ilska hos invånarna. Foto: Linn Lindblom Pääjärvi

Bredvid containrarna för sortering på Lönnvägen i Segeltorp ligger bland annat bildäck, kylskåp och mängder med plastpåsar fyllda med osorterat skräp. På sociala medier uttrycker nu invånare i kommunen stor ilska över att ingen förändring sker. 

“Detta gör att man inte trivs lika bra som förr i området” , skriver en boende i Huddinge på Facebook. 

Kaoset är ett faktum på många av de 50 mindre återvinningscentraler som finns runt om i Huddinge. De är till för att privatpersoner i området ska kunna sopsortera och bland annat slänga papper, tidningar och glas i respektive container. Nu står i stället tvättmaskiner, grillar och andra stora prylar på de mindre centralerna trots att de inte får slängas där.  

Under ett Facebook-inlägg om kaoset som råder är det en upprörd och besviken stämning i kommentarsfältet. 

“Sorgligt“ skriver en Huddingebo. 

“Helt vansinnigt!” skriver en annan. 

Orhan Tan har bott många år i kommunen och menar att problemet har funnits länge, men att det har eskalerat på senare tid.

– Det är ofta stopp i sopnedkastet, säger han.

Återvinningsstationerna i Huddinge ägs av SRV återvinning AB, ett avfallsbolag som ägs av kommunerna Huddinge, Botkyrka, Haninge, Nynäshamn och Salem. Huddinge kommun i samråd med SRV och dess övriga ägare har arbetat fram en avfallsplan som började följas 2021 och ska fortlöpa fram tills 2030. Planen innehåller åtta mål för att avfallshanteringen ska skötas på ett bra och hållbart sätt. En av målsättningarna är att förändra människors beteende kring avfallshantering. Ett annat syfte med planen är att motverka nedskräpning, vilket är angeläget just nu. 

Det står även i avfallsplanen att sannolikheten för att lyckas med detta ökar om kunderna är nöjda med hanteringen samt att det finns en dialog mellan kunder och kommun. Det är något som i dagsläget inte verkar fungera.

Situationen har urartat och Orhan Than menar att det är nu när han själv har barn och mer ansvar som han har uppmärksammat det. Det stora problemet är att containrar inte töms så ofta som det skulle behövas enligt honom. Detta har varit en stor orsak till att han med sin familj har flyttat ifrån sin bostad i Flemingsberg:

–  Vi har valt att flytta från området för att det enligt oss är obeboeligt, berättar han.

Nytt i Flempan har försökt att nå FTI AB som är ansvariga för att tömma containrarna. De har inte gett någon kommentar kring detta. 

Senaste nyheterna

Tullinge blir egen kommundelsnämnd

Tullinge blir en kommundelsnämnd från och med 2025. Detta efter en politiskt turbulent period i Botkyrka kommun.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami