lördag 25 maj 2024

Huddingebor bjuds på Oliver Twist-tolkning

Läs också
Genrep för En twist i New York. Foto: Nora Stenholm

Á la Carte Teatern har premiär på sin tolkning av Oliver Twist i Huddinge Aula fredag den 19 april. Ensemblen hoppas på att ge barn och vuxna i publiken en tankeställare om vad som är rätt och fel, samt ge nytt perspektiv på vad en familj kan vara.

Lek, lust och personlig utveckling är fokuset som Á la Carte lägger mest vikt vid. Teatern fokuserar även på musikteater och här är alla över sex år välkomna att delta. Tolkningen av Oliver Twist heter En twist i New York och  kommer framföras av en teatergrupp i åldrarna tio till tolv år.

Oliver Twist handlar från början om en pojke som vårdas på ett fattighus då hans mamma är död och pappa okänd. I berättelsen får man följa hur Oliver blir tjuv och måste tampas med gatans våld samtidigt som han längtar efter att tillhöra en kärleksfull familj. 

Maria Bern, teaterledare hos Á la Carte, står för tolkningen. Hon fick i uppdrag att skapa en föreställning med stadstema. Oliver Twist kan lära barnen att en familj inte alltid är av samma kött och blod utan en familj är de som bryr sig om oss, berättar hon. Det är även en viktig historia om rätt och fel.

–  Det finns en kamp i berättelsen, det goda eller det onda. Vad är rätt eller fel? Vad drivs man av? Sina vänner och familj eller av ha mest och äga mest? säger Maria.

Maria Bern, teaterledare och skapare av En twist i New York. Foto: Nora Stenholm

Allt började med en meny

År 2022 firade Á la Carte 30 år. Allt började med att det var en teatergrupp som ville sätta upp den folkkära musikalen Grease. De vände sig till Studieförbundet Vuxenskolan för stöd och sedan utvecklades den lilla gruppen till den förening den är idag, med samma studieförbund som stöd.

Under dessa 32 år har föreningen bara vuxit och fått mycket erfarenhet och kunskap i ryggsäcken. Profiler som Sarah Dawn Finer och Sonja Aldén har varit med i teatern som unga. Namnet kom till när den dåvarande avdelningschefen var på restaurang. Hon såg Á la carte på menyn och insåg att det var just det teatern skulle heta. 

Teater skapar förståelse

Maria Bern tycker att teater är viktigt för samhället, hon menar att med hjälp av teater får människor placera sig i någon annans skor och de får även en bättre förståelse för andra, men även sig själva.

Det som kännetecknar Á la Carte är att eleverna ska lära sig av varandra samt att de inte grupperas efter speciella behov eller nivå av erfarenhet. De ska framför allt att ha kul.

–  Vi tror på att jobba tillsammans och kunna skapa en gemenskap oavsett om man är olika eller lika. Det är något som gör mig stolt över att jobba på Á la Carte, avslutar Maria.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami