söndag 26 maj 2024

Huddingeborna önskar sig fler fysiska butiker

Läs också
Evelina Karlsson
Evelina Karlsson. Foto: Firdos Faras

I Huddinge centrum finns butiker som har gått i konkurs eller är i kris. Enligt Dima Barisa, lokaluthyrare i Huddinge centrum, satsar butiker på näthandeln. Däremot är det inte för alla: “Jag handlar hellre i fysiska butiker istället för på nätet, vi har ingen dator hemma” berättar Jan Kemryd, 75, från Huddinge.

HUDDINGE. Under coronapandemin slutade många människor att handla i fysiska butiker, berättar Dima Barisa. Enligt en undersökning av SOTI (Enterprise Mobility Solutions) ökade 36 procent av svenskarna sin onlineshopping under pandemin, och de fortsätter att beställa varor på nätet. 70 procent av de som handlade på nätet kommer att fortsätta med det i framtiden. 

– Butiker väljer att satsa på näthandeln, därför utvecklar de sina hemsidor vilket leder till att fysiska butiker prioriteras bort, säger Dima Barisa. 

Hon menar att det är svårt att locka klädbutiker att etablera sig i Huddinge centrum. Därför ligger fokuset på matbutiker och service. I dagsläget finns det 75 verksamheter inklusive två cafeer. 

– Vi försöker hitta rätt aktör till rätt butik, säger Dima Barisa. 

Barisa berättar att de nyaste verksamheterna utgör en bra blandning. Allt från butiker som säljer partyartiklar och en asiatisk butik till en hörselklinik. De strävar efter destinationsbutiker som ska vara självförsörjande på kunder. 

Vad tycker Huddinges invånare?

Bland huddingeborna är det blandade åsikter. Evelina Karlsson, 18, berättar att hon oftast åker in till stan men att hon också handlar i Huddinge centrum. 

–  Jag tycker att Huddinge har det mesta. När jag väl handlar på nätet är det för att butiken inte finns i Sverige eller Stockholm, säger Evelina Karlsson.

Maud Kemryd och Jan Kemryd
Maud Kemryd och Jan Kemryd. Foto: Firdos Faras

Evelina Karlsson tycker däremot att det är tråkigt att snabbmatsrestaurangen Mcdonalds ska stängas . Henrik Nerell, presschef på Mcdonalds bekräftar att restaurangen stänger i slutet av november eller början av december.  

På en bänk i Sjödalstorget sitter ett äldre par, Jan Kemryd, 75, och Maud Kemryd, 74. De berättar att de handlar i Huddinge centrum ett par gånger i veckan. 

– Jag skulle vilja ha en elbutik, det fanns en tidigare, säger Jan Kemryd.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami