torsdag 30 maj 2024

Huddingeprofilen Karlsmark aktuell med ny soloskiva

Läs också

För 41 år sedan släppte han sin första skiva med det kultförklarade post-punkbandet Commando M Pigg. Efter senare års projekt tilldelades han Huddinges stora kulturpris 2017. Nu är Anders Karlsmark aktuell med sin nya soloskiva “Den sista goda människan” -hans första på svenska. 

Det är i sin hemmastudio på Gladö kvarn som den 63-årige Anders Karlsmark jobbat på sin nya skiva. “Den sista goda människan” släpptes den första april i år och har mötts med fina recensioner, där bland annat Nöjesguiden beskrev det som ett “strålande album”. Inspelningen av skivan var en genomtänkt process där ingenting gjordes hastigt. 

– Jag ville göra genomarbetad musik, inte någon dussinproduktion. Det är viktigt att tänka efter, berättar Anders Karlsmark till Nytt i Flempan.

Till sin hjälp hade han textförfattaren Måns Edwall och Commando-gitarristen Peter Puders. Några texter blev över efter ett tidigare samarbete med Edwall. De bearbetades och hamnade på “Den sista goda människan”, som är Karlsmarks första soloskiva på svenska. 

– Jag kände att jag  hade hittat min sångröst. Jag har sjungit förut, men jag hittade det där som betyder någonting, jag kan uttrycka texten. 

Foto: Erik Gudmundson

“Det var hemskt”

Trots de fina recensionerna har inspelningen kantats av tragedi. Både Måns Edwall och Peter Puders avled under inspelningstiden. Puders hann lägga de sista gitarrslingorna i singeln ”Den sista människan” innan han gick bort en vecka senare. Istället fick producenten Niklas Perned agera bollplank resten av skivan. Låten ses som en hyllning till två extraordinära musiker och konstnärer. 

–  Vi hade ju sagt att vi skulle vara tre i det här projektet. Men så satt jag där själv efter något år. Det var ju som att få en riktig magpumpare, det var hemskt. Men det gav ju också en push att jag klara det själv. 

Sedan 22 år tillbaka är Anders Karlsmark permanent bosatt på Gladö kvarn. Han har sedan sin flytt till Gladö visat stort engagemang för Huddinges kulturliv. Sedan 2012 har han varit ordförande i kulturföreningen och skivbolaget Ögla som arrangerar konserter. Hans engagemang ledde till att han 2017 tilldelades Huddinges stora kulturpris med motiveringen att “han på ett innovativt sätt mixat det breda kulturuttrycket med det smala och genom det utvecklat Huddinges kulturliv”. 

– När vi startade med Ögla fanns det ett tomrum att fylla. De senaste åren har det gått uppåt. Folk åker från stan när man bokar Ebbot Lundberg. Då blir det fullsatt, vilket känns fantastiskt. 

I sommar kommer Anders arrangera konserter både ute i Gladö kvarn och i Huddinge. Förutom att arrangera kommer han själv ställa sig på scen tillsammans med Kebnekajse-gitarristen Kenny Håkansson i Sjödalsparken den 24 augusti.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami