tisdag 28 maj 2024

Än är inte Huddinges schackklubb utmattad

Läs också
Koncentrerade spelare under ett allsvenskt parti i Södertälje. Foto: Lars OA Hedlund/Sveriges Schackförbund

SK Passanten har varit en av världens största schackklubbar. På torsdag firar klubben 50 år och på söndag är det dags för nästa rond i allsvenskan. 

När Sven-Erik Pettersson grundade SK Passanten 1973 tog det inte lång tid innan klubben blev en del av schackeliten. Ett av klubbens största namn var schackmästaren Pia Cramling. Fram till en bit in på 2000-talet ångade klubben på i elitserien. 

Enligt Stefan Sandén, som idag är klubbens kassör och även medlem i klubbens landslag, var det ungdomsverksamheten som skapade framgångssagan.

– Grundaren var en eldsjäl som åkte runt till skolor och startade schackskolor. Barn lär sig fort och de elever som stannade kvar några år blev snart riktigt duktiga spelare. Bland annat var jag en av dem, säger Stefan Sandén. 

Efter en tid i allsvenskan gick laget ner till superettan. Samtidigt förlorade klubben både spelare och ledare. Idag består klubben av ungefär 25 medlemmar och spelar i allsvenskans division I. Stefan Sandén tror att tappet beror på en förlorad ungdomsverksamhet.

– Vi går långsamt och stapplande mot vår undergång. Nu är vi ett gäng pensionärer och personer i övre medelåldern som möter andra pensionärer. Detta är en tydlig trend i hela Sverige, säger han.

Alla håller inte med om Stefan Sandéns framtidsprognos för klubben. Ludvig Sandström, 58, anser att klubben har potential.


–  Vi har några ungdomar som kan bli starka och det är bra potential i många av gubbarna, så om vi skulle bli lite mer ambitiösa så skulle vi kunna höja oss ett snäpp eller två, säger han.

I årets säsong av allsvenskan har SK Passanten redan spelat oavgjort mot Fagervik-Sundsvall och Wasa SK II. Mot Fagervik-Sundsvall spelade Ludvig Sandström mot den unga supertalangen Adrian Söderström, 16. Trots en förlust höll han modet uppe.

– Adrian är jätteduktig och jag är lite rostig, särskilt i säsongens första ronder. Däremot vann Stefan Sandén ett jättesnyggt parti på bord två och Robert Danielsson fick in en taktisk fint.

På söndag spelar SK Passanten borta mot Södermalms schackklubb Kristallens SK. Ludvig Sandström tror att det blir en enkel match och har goda förhoppningar om seriens resultat. 

– Favoriterna är Fagervik, Umeå och Wasa II. Sen är vi väl lite underdogs precis under. Målet är alltid att försöka vinna serien. Men realistiskt hoppas vi på topp tre, säger han.

Så fungerar schack-allsvenskan
Allsvenskan är Sveriges högsta lagtävlingsserie i schack. 
Den allsvenska serien inleds varje höst och avslutas i mars. 
Seriesystemet består av elitserien, superettan och division I, II och III. 
Runt om i landet anordnas regionala distriktsserier där de vinnande lagen kvalificerar sig till division III. 
Lagen i det allsvenska seriesystemet består av åtta spelare där varje spelare möter en spelare från det andra laget. 
Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami