lördag 25 maj 2024

Huddinges storsatsning på kulturskolan

Läs också
Storsatsnigen ger barn- och ungdomar fler möjligheter till fritidskativiteter, Eeva Laine. Foto: Isabella Carrere Källman

Huddinge kommun har tagit ett stort steg till fler kulturaktiviteter genom beslutet att dubbla antalet platser på den kommunala kulturskolan. Eeva Laine (S) berättar om beslutets bakgrund och potentiella påverkan på samhället. 

Kulturskolan Huddinge anordnar aktiviteter som dans, musik, teater och konst för barn och unga i kommunen. I år får landets kulturskolor häften så mycket bidrag från Kulturrådet, men i Huddinge kommun gör de ändå en storsatsning.

Eeva Laine, (S), kommunalråd och ordförande i kultur- och fritidsnämnden förklarar att de insåg att kommunen ligger under genomsnittet i jämförelse med andra kommuner och det vill de jämna ut. 

– Det är ungefär fem procent som går på Kulturskola i Huddinge kommun och målet är att år 2030 ska vi ha höjt det till tolv procent. Intentionen är att erbjuda en meningsfull och tillgänglig kulturverksamhet för barn och ungdomar. 

Att göra denna satsning var en självklarhet, Eeva Laine menar att kommunen redan har ett väldigt rikt idrottsliv för barn och ungdomar och vill gärna matcha engagemanget för sport och idrott. Redan i år kan man se kulturlskolans framsteg. 

– Under det senaste året har vi observerat en ökning av deltagare i kulturskolan, cirka tvåhundra nya deltagare. Parallellt med detta erbjuds en öppen kulturskola där barn och ungdomar kostnadsfritt kan testa och upptäcka nya intressen. 

I en öppen kulturskola behöver barn och ungdomar inte bestämma sig för en aktivitet en hel termin utan de har fler valmöjligheter och Huddinge kommun erbjuder diverse aktiviteter varje vecka i olika delar i Huddinge. 

En stor del till detta engagemang från kommunens sida är att i tid fånga upp barn och ungdomar så de inte hamnar på fel bana i livet. Att barn och ungdomar ska ha möjlighet att ha en meningsfull fritid och inte falla mellan stolarna är viktigt. Hennes önskan är att det inte ska finnas någon ungdom som tänker att det inte finns något att göra i Huddinge, att alla ska ha möjlighet att göra något. 

Eeva Laine förklarar att hennes dröm är att få till möten över generationsgränserna, där barn och ungdomar kan dela sina kunskaper och skapa en gemenskap i samhället. 

–Vår vision är ett tryggt och jämlikt Huddinge som erbjuder det bästa till alla, oavsett ålder, säger Eva Laine.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami