Kommunen och polisen har återupptagit trygghetsdialogerna i Huddinge. Första tillfället för i år hölls i Masmo under tisdagen och uppslutningen var bättre än någonsin.
Under tisdagseftermiddagen samlades ett flertal Masmobor utanför tunnelbanestationen för att prata om hur trygga de känner sig i sitt område och gav synpunkter på det arbete som kommunen gör för att främja tryggheten. På plats var polisen, Huddinge kommun, Södertörns brandförsvar, Huge Bostäder och Huddinge Samhällsfastigheter. Projektet kallas trygghetsdialoger och består både av samtal med invånare och nätbaserade enkäter.
Helene Müller, 79 år, som har bott i området länge, berättar att det finns områden där hon känner sig otrygg, men att polisen gör ett relativt bra jobb.
– Polisen gör ett bra jobb, men de skulle kunna patrullera till fots mer i flera områden än de som är mest utsatta, säger Helene Müller.
Kommunpolis Linda Hellström, 51 år, berättar hur polisen arbetar i området. De patrullerar både med polisbil och till fots, samverkar med andra och jobbar varje dag med att göra tryggheten bättre. Men hon säger också att de alltid kan förbättra sig.
– De flesta som har pratat med mig säger att de känner sig trygga här, men de önskar också att alla som bor här ska känna sig välkomna. Det här kollektiva måste vi få till, det är nåt av det viktigaste och det jobbar vi också med. Man kan tyvärr inte göra allt, men man kan göra något, säger Linda Hellström.
Huddinge kommuns kommunikation måste bli bättre
Huddinge kommuns gruppledare i fysisk säkerhet Daniel Blom, 48 år, är positivt överraskad över tisdagens uppslutningen i Masmo. Tidigare har det inte varit lika bra deltagande som nu.
– Det är ju självklart delvis kommunens fel som inte har nått ut bra nog, men också att folk kanske tänker “vad gör jag för skillnad?”. Sanningen är att alla kommuninvånarnas åsikter gör skillnad och kommunen vill lyssna på vad de har att säga, säger Daniel Blom.
Helene Müller berättar att även om hon tycker att polisen gör ett bra jobb är inte kommunens kommunikation bra nog, vilket resulterar i att folk inte får veta allt som händer i kommunen.
– Jag tycker inte att kommunen är representerad här. De representerar centrala Huddinge, men de här områdena blir bortglömda. Kommunen måste bli bättre på att kommunicera med de som bor här, inte alla vet hur man hittar på en hemsida. Det gör att folk faller utanför samhället, säger Helene Müller.
Kommande trygghetsdialoger i Huddinge kommun:
Skogås centrum, 23 april, klockan 16-17.30
Huddinge centrum, 7 maj, klockan 16-17.30
Flemingsberg centrum, 21 maj, 16-17.30
Visättra centrum, 4 juni, 16-17.30