fredag 19 juli 2024

Kommunen utreder – nu kan det bli fler hundrastgårdar

Läs också
Hunden Sigge, 4 år, leker på hundrastgården i Visättra. Foto: Niki Blomberg

Hundarna i Huddinge längtar efter fler rastgårdar. Idag delar Huddinges nästan 7 000 hundar på tre rastgårdar och i norra Huddinge finns det ingen alls. Nu utreder kommunen möjligheterna att öppna nya rastgårdar.

Kommunen har fått klagomål om att det finns för få hundrastgårdar i Huddinge. Enligt Jordburksverket bor ungefär 7 000 hundar i kommunen som i nuläget delar på två rastgårdar. I närliggande Nacka kommun delar lika många hundar på 10 gårdar. 

Lin Normark är enhetschef på Huddinge kommuns trafik- och landskapssektion. Hon är medveten om bristen och angelägen om att hundarna ska få fler rastgårdar att springa fritt i. 

– Vi utreder just nu möjligheter att öppna nya hundrastgårdar i Flemingsberg, mellersta Huddinge och nordvästra Huddinge, säger hon.

I dagsläget ligger två av kommunens gårdar i södra Huddinge, en i Fullersta, en i Visättra. Nyligen öppnades en till i östra Huddinge, i Nytorps Mosse, efter viss ombyggnation. För hundägaren Jeanette Andersson som bor i Segeltorp ligger gårdarna för långt bort. Närmast är i stället i Fruängen och dit måste de ta sig med bil. 

Jeanette hörde av sig till kommunen i lördags med önskemål om en hundrastgård i norra Huddinge.

–  Det är inte bara motionen vi är ute efter, utan att träffa andra hundar. Det är så härligt att se glädjen när de får leka och jaga varandra utan koppel som trasslar, säger Jeanette Andersson. 

Hundrastgården i Nytorps Mosse revs tidigare i år och har nu flyttats 50 meter. Lin Normark förklarar varit svårt att hitta platser för rastgårdarna där boenden inte störs av hundarnas skall. 

– Det finns inga tydliga riktlinjer gällande utformning och placering av hundrastgårdar. Placering ska vara attraktiv ur hundägares perspektiv men samtidigt måste hänsyn tas till boende i området, förklarar Lin. 

Bild från Kungens hundhalls utomhusyta. Foto: Anne Fahlcrantz

Runt hunddagiset Skogsdungen i nordvästra Huddinge har man saknat en rastgård. Här har man tagit saken i egna händer. Ägaren Anne Fahlcrantz har byggt en rastgård, Kungens hundhall, i anslutning till dagiset med både inom- och utomhusytor. Även privatpersoner kan hyra gården i allt mellan 30 minuter och 2 timmar.

– Den har blivit jättepopulär. Många saknar ordentliga hundrastgårdar häromkring, säger Anne Fahlcrantz. 

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami