lördag 25 maj 2024

Hunddagiset i Skogås där hundar och människor trivs

Läs också
Många vill klappa hundarna när vi är på promenad men vi säger att det får man inte, hundarna arbetar” säger Sebastian Eklund. Här med Tony Jubel. Foto: Malin Pääjärvi


Hundrasteg hunddagis i Skogås är sedan 1 november en daglig verksamhet för personer med autism och utvecklingsstörning. Carina Bengtsson som en gång startade dagiset har äntligen fått sällskap. Liksom hundarna.

– Det ger mycket, mycket, mycket för själen, säger hon.

– Det roligaste är att ge hundarna mat, att gå på promenad, att vara med hundarna, säger Sebastian Ekström. 

Han har deltagit i den dagliga verksamheten på Hundrasteg hunddagis från 1 september då verksamheten smygöppnade.

– Jag gillar djur och har två katter hemma. Jag gillar också hundar, ugglor och fladdermöss, tillägger han.

Sebastian Ekström var hundrädd som liten men nu är det helt borta. Nu får han i stället hjälpa andra hundrädda när de är ute på promenader.

– Jag håller in hunden och säger till dem att det är bara att gå förbi.

 Några av alla de koppel och selar som ska tas på hundarna 
innan promenaderna. Foto: Malin Pääjärvi

Verksamheten kom till av en lycklig slump, berättar Jenny Wamfors som är enhetschef.

– När jag började för cirka två år sen på Kvarnens dagliga verksamhet hade man redan haft planer på att starta ett hunddagis.

Men det fanns många hinder. Bland annat var det svårt att hitta en lokal som mötte Länsstyrelsens krav. Det var då Carina Bengtsson kom in i bilden. Hon hade drivit hunddagiset sedan 2009 men börjat tröttna på långa, slitsamma dagar. Jenny Wamfors ordnade ett möte som resulterade i att kommunen tog över och Carina Bengtsson blev anställd.

LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade:
Lag som innehåller bestämmelser om särskilt stöd och särskild service åt bland annat personer med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd.
 Källa: 1177

Den dagliga verksamheten riktar sig till personer inom autismspektrumet och utvecklingsstörning som är beviljade daglig verksamhet enligt LSS. 

– Många av våra deltagare kan inte ha djur. Det kan vara att de inte har råd eller att de inte kan ha det där de bor eller att de inte klarar av det själva, säger Jenny Wamfors.

Hundpromenaderna ökar både det psykiska och det fysiska välbefinnandet.

– Att få klappa ett djur och vara nära ett djur väcker känslor inom en, man blir glad, säger hon. 

”Alla hundar är mina favoriter” säger Tony Jubel. Foto: Malin Pääjärvi

Det är lugnt och tyst i lokalen i Skogås, trots att det är 13 hundar på plats. Dagiset har just nu  17 hundar totalt men har fått godkänt för upp till 20.  

Hunddagiset har en till anställd, Vonne Åkerblad. Hon berättar att varje dag ser ungefär likadan ut. På förmiddagarna går de en lång promenad på uppemot två timmar.

– Deltagarna är väldigt flexibla och kommer med egna förslag på vägar och så. Många känner ju till områdena. Sebastian tog med oss på en jätterunda häromdagen och det var jättetrevligt.

Carina Bengtsson berättar att de börjar försiktigt med att vänja deltagarna vid hundarna. Först får de lära sig att ha hand om en hund på promenaderna.

– Sen växer de ju vartefter och nu kan några av dem ta tre- fyra  hundar var. De är så intresserade och vill lära sig.

– Våra deltagare är fantastiska. Och hundarna är motivationen. Det är ju de som gör att det här är kul, det är ett jobb, hundarna behöver det här, säger Vonne Åkerblad.

Carina Bengtsson och Vonne Åkerblad med Carinas egen hund Ruby. Foto: Malin Pääjärvi

Tony Jubel är en av deltagarna. Han tycker att allt är roligt på hunddagiset.

– Alla hundar är mina favoriter, säger han.

Sebastian Ekström rabblar upp hundnamn efter hundnamn när han ska säga vilken hund som är hans favorit. Men Adam Lindberg, den tredje deltagaren på plats, är säker.

– Simba, ropar han från en av hundboxarna där han sitter i en soffa tillsammans med tre hundar. 

Så fort Adam har ätit klart lunchen brukar han säga att han går och sätter sig i boxen. Sen sitter han där och klappar hundarna.

Dagarna går jättefort sedan Carina Bengtsson fått sina nya arbetskamrater.

– Det är jättekul att jobba här och det händer saker hela tiden nu som gör att man kommer hem och är nöjd, och hundarna får ju också den stimulans som de behöver. Det ger mycket, mycket, mycket för själen, säger hon. 

Adam Lindberg med tre av dagisets hundar. Foto: Malin Pääjärvi
Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami