torsdag 30 maj 2024

Hur lätt är det att hitta till ett skyddsrum i Flemingsberg?

Läs också
Skyddsrum och tillfällig duschplats för några boende i Flemingsberg. Foto: Julia Bobeck

I samband med kriget mellan Ryssland och Ukraina har sökandet efter skyddsrum ökat markant. Många vill veta vart de ska vända sig om kriget kommer till Sverige. Vi har mött studenten Clara och sekreteraren Ingrid som båda spenderar sina dagar vid Södertörns högskola. Hur ser deras beredskap ut på arbetsplatsen och vid hemmet om kriget kommer?

Landets kapacitet varierar enormt från kommun till kommun, allt från ett överflöd på 35 procentenheter till en brist på 99,59 procentenheter. Huddinge kommun har en kapacitet på 72%, men hur ser det ut i Flemingsberg? Enligt MSB´s skyddsrum karta finns det 86 skyddsrum med plats för 17 859 personer.

Om du däremot vill veta vilka skyddsrum som rymmer flest så har vi sammanställt en lista på de tio rummen som har störst kapacitet.

En av de tre säkerhetsdörrarna vid Claras skyddsrum. Foto: Julia Bobeck

En solig aprildag mötte vi studenten Clara Olsson, 29, utanför hennes bostad i Flemingsberg. Hon bor nämligen i ett lägenhetshus där det finns ett skyddsrum på entréplan. Vi åker en halv våning ner och möts av en grön metalldörr prydd med en lapp som indikerar på att det finns duschar innanför. Det sker nämligen ett stambyte i huset och alla boende duschar här nere. Innanför finns däremot en skylt som läser ”skyddsrum” vid en stor säkerhetsdörr.

– Jag visste inte att det här var skyddsrummet förrän du kontaktade mig, säger Clara Olsson, 29

Clara Olsson, 29 år, student och boende i Flemingsberg. Foto: Julia Bobeck

Trots ökade oro och sökande efter skyddsrum har inte Clara eller hennes grannar fått information om var i byggnaden deras skyddsrum ligger eller hur de ska hantera en krissituation då det kan komma att bli aktuellt.

Ingrid Gallagher, 56 år, arbetar i Flemingsberg. Foto: Julia Bobeck

Ingrid Gallagher, 56, är sekreterare på engelska avdelningen på IKL (institution för kultur och lärande) i Flemingsberg, men är bosatt inne i Stockholms stad. På hemmaplan vet hon var närmaste skyddsrum finns samt hur hon ska ta sig dit, på arbetsplatsen har det tyvärr inte varit lika enkelt. Det ska finnas två skyddsrum under F11- och Primus byggnaderna vid Södertörns högskola, något hon letat efter men inte hittat.

– Jag och en kollega letade efter dörrarna men lyckades inte hitta dem, säger Ingrid Gallagher, 56

Som boende eller arbetande i Flemingsberg finns det alltså många skyddsrum att välja på däremot är det inte alltid uppenbart hur du ska hitta dem.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami