måndag 20 maj 2024

Lokala resturanger – inflationens överlevare

Läs också
Umit med kollegor förbereder inför lunchrushen. Foto: Johan Martelius

Inflationen har upprepade gånger nått rekordhöga nivåer som påverkar alla delar av samhället, däribland restauranger. Nu ser matpriserna ut att sjunka. Hur upplever restaurangägarna situationen?

—  Vi har inte återhämtat oss från pandemin ännu, säger Umit som jobbar på Pizzeria Brassa i Flemingsbergs station.

Flemingsberg. Inflation, ansträngd ekonomi och stigande matpriser har varit ett genomgående tema sedan pandemin 2020. Sedan dess har krig och konflikter runtom i världen försvårat situationen ytterligare. Restaurangbranschen har flera gånger larmat om den svåra situationen, men nu rapporterar DN att matpriserna kan vara på väg ner igen. Nytt i Flempan har gett sig ut för att undersöka hur lokala restaurangägare upplever situationen.

Halva priset på pizza

Pizzeria Brassa ligger i Flemingsbergs stationsbyggnad och kommer dagligen i kontakt med student- och jobbpendlare. Umit som jobbar på Pizzeria Brassa märker av det ekonomiska klimatet. 

— Under pandemin försvann mycket kunder, men alla har inte kommit tillbaka. Vi har inte återhämtat oss från pandemin ännu. 

Brassa har använt olika knep för att locka tillbaka kunder till restaurangen. Bland annat genom att erbjuda pizza för 60 kronor, istället för ursprungspriset på 113 kronor. 

— 1:a klass-pizza kostar egentligen 113 kronor på menyn, men vi sänkte priset till 60 kronor i sex månader. Nu kostar den 78 kronor istället, på grund av ohållbara råvarukostnader.

En anledning till det minskade kundtrycket är enligt Umit att människor från andra områden i Huddinge inte kommit tillbaka. 

— Det är mycket studenter här, och personer som jobbar nära stationen. Men de andra kunderna, från längre bort i kommunen, har inte hittat tillbaka ännu. Det är synd.

Café Pregos comeback efter pandemin

Bra råvaror kostar mer

Vägg i vägg med Brassa ligger den asiatiska restaurangen JaThai Wok, där Laddawan Svensson jobbar. Laddawan menar att råvarokostnaderna gått upp så mycket att det skrämmer bort kunder.

Laddawan har alltid ett leende när hon jobbar. Foto: Johan Martelius

— Vi vill pressa priserna så mycket vi kan, utan att tumma på kvaliteten. Billiga råvaror innehåller mindre näring, vilket får kunderna att må sämre. Det vill vi inte stå för. 

Långa transportvägar på uppemot tre månader för att undvika Röda havet, innebär högre priser för restauranger och grossister. Laddawan visar menyn från en annan thairestaurang i stan. 

— Där kostar en kycklingrätt 159 kronor! Här kostar den 129 kronor, och vi har mycket bra kvalitet, säger hon glatt.

Läs även: Hur påverkas din vardag av inflationen?

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami