lördag 18 maj 2024

Husdjur, familjemedlem så länge det passar

Läs också
Hund
Hur världen ser ut bakom galler. Foto: Pixabay

I facebookgrupperna Vårt eget Huddinge och Vad händer i Huddinge står att läsa om övergivna och okopplade hundar. Svenska kennelklubben rapporter om att många hundägare ångrar sina pandemi hundar.

Janina Pfalzer på Svenska Kennelklubben (SKK) säger att de tagit emot signaler från hela landet på att allt fler hundägare ångrat sitt hundköp 

– Trots det kunde vi inte se en sådan förändring  i våra siffror. Vi har istället haft fortsatt sjunkande siffror för antalet ägarbyten, och i år har vi hittills sett en nedgång på åtta procent jämfört med förra året, säger Janina Pfalzer.

Jordbruksverket publicerar däremot en rapport som visar en ökning på fyra procent.

Under oktober publicerade Hundstallet ett pressmeddelande där man bekräftade att  trycket på hundstallet har ökat rekordartat under hösten 2022. 

– Man måste komma ihåg att Hundstallet har avtal med länsstyrelsen och polisen och har mer att göra med omhändertagna hundar även om det också var många privata omplaceringar. Men hundarna är inte kopplade till SKK, säger Janina Pfalzer.

Att det skiljer sig mellan SKK och Hundstallet kan ha att gör med att Hundstallet har avtal med länsstyrelsen och polisen.

– Vårt främsta syfte är att ta hand om hundar som kommer in genom myndighetsärenden, säger Erika Garmelius, pressansvarig på Hundstallet. 

En anledning till att SKK och Hundstallet har olika syn på antalet hundar som omplaceras är att de inte hanterar samma typ av hundar och hundägare. Hundarna som ingår i SKK är i stor utsträckning registrerade hos SKK medan hundarna som hamnar hos Hundstallet i större utsträckning kan vara oregistrerade. 

–Eftersom efterfrågan var så extremt stor under pandemin finns det all anledning att tro att andra mindre seriös aktörer tog tillfället i akt, säger Erika Garmelius.

Efterfrågan var så stor under pandemin att SKK och Svenska hunduppfödare inte kunde tillgodose marknaden. Detta gav förmodligen upphov till en omfattande svart marknad där de som köper hundar enklare kan undgå reglerna. När kraven var så låga blev det betydligt enklare att skaffa hund.

–Det kan vara så att människor efter pandemin inte fick tillvaron att gå ihop. Men under de restriktioner som gällde under då kunde inte heller myndigheterna göra samma kontroller, vilket ger utslag nu när man börjat kontrollera igen, säger Erika Garmelius.

Att okopplade och övergivna hundar rapporteras i Facebook-grupper och av polisen i Huddinge kan vara isolerade händelser. Men den stora efterfrågan som gav upphov till en svart marknad där mindre seriösa hundägare fick tag på hundar går inte heller att avfärda.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami