lördag 25 maj 2024

Hyperlokal konst knyter an till Södertörns arkitektur

Läs också

På torsdagen öppnade en ny utställning på Södertörns högskola. På entréplanen ligger Art Space där Lina Bjerneld, Astrid Svangren och Erik Uddén tillsammans skapat utställningen Vara plats.  
Det handlar om plats som ett mellanrum, ett mellanläge.

KULTUR. Det finns en anledning till att verken ställs ut på Södertörns högskola – de knyter an till lärosätets arkitektur och omgivning. Lina Bjerneld berättar att hennes konstverk i Vara plats är gjorda med Blickatorget och Claes Hakes verk Moas stenar i åtanke. Hon har själv jobbat i tio år som lärare och studierektor på konsthögskolan Idun Lovén, som delar byggnad med Södertörns högskola. 

—Jag har ju varit mycket på Blickatorget och jag tycker att det är en speciell plats. Det finns människor som är i väldigt olika skeden i livet som rör sig där.

Vernissage
Foto: Fredrika Hagberg

Bjernelds verk i Vara plats speglar människor som befinner sig mellan olika platser, både aktivt och passivt. På Blickatorget rör sig inte bara studenter från Södertörn utan också studenter på Röda Korsets högskola, personal från Karolinska Institutet, byggarbetare och flemingsbergsbor till och från tågstationen. Hennes verk på Vara plats är väldigt enkla, liksom Moas stenar. Vanligtvis brukar hon ägna sig åt måleri men dessa verk är gjorda med kol på papper. 

Konstnärerna Astrid Svangren och Erik Uddén, som ställer ut på samma utställning, har också inspirerats av arkitekturen. På plats under vernissagen finns även konststudenter från olika delar av Stockholm. På Södertörn finns akademiska utbildningar inom bland annat konstvetenskap och estetik men Bjerneld tycker det är viktigt att också få aktivt uppleva konst. 

— Denna utställning erbjuder ett möte mellan konsten och vetenskapen, en chans att möta konst och inte bara prata om den. 

Vara plats ställs bara ut på Art Space eftersom verken är platsspecifika till Södertörns högskola. Utställningen visas på Södertörns högskola till och med den 20 januari 2023.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami