I en ny kartläggning har SBC undersökt vilken tid på året då flest utryckningar från Svenska störningsjouren sker. Nyårsafton och valborg är tillfällen då grannar ofta klagar på varandra – men april månad toppar listorna under året.
Att grannar kan vara högljudda och festglada under storhelgen är de flesta vana vid. Via en ny kartläggning från Svenska störningsjouren, som Sveriges bostadsrättscentrum (SBC) har kartlagt har vi nu gått in i den månaden då svenskar störs som mest av sina grannar. I april sker flest antal utryckningar från Svenska störningsjouren. Enligt Therese af Jochnick, chefsjurist på SBC, finns flera anledningar till detta.
– Vi har diskuterat varför april månad 2021 toppar listan över anmälningar till störningsjouren. Vår bedömning är att det inte sällan händer att anmälningar om störningar ökar under våren då man tenderar att vara ute på uteplatsen och balkongen under den perioden, säger hon till Nytt i Flempan.
Rekordmånga anmälningar 2021
Under de senaste åren har antalet anmälningar till störningsjouren ökat och 2021 blev ett rekordår.
– Det är inte omöjligt att det är en covid-effekt av att man börjar träffas igen inomhus efter en tid av isolering, säger Therese.
Lite störningar från grannar menar Therese af Jochnick dock att man får räkna med.
– I flerbostadshus måste man tåla vissa störningar, framförallt under dagtid. Vi har inte sett en ökning av störningsanmälningar dagtid till följd av att man sitter hemma och arbetar. Därför tror vi inte på någon förändring när man går tillbaka till kontoret igen, säger hon.
Carina Ahlén arbetar som bosocial utredare på Huge Bostäder och säger att det snabbaste sättet att få bukt med en störande granne är att man ringer på, inte bara för att det är de effektivaste sättet att få ordning på störningen men också för att man då kan prata och lära känna sina grannar.
Kan leda till ersättning
Typiskt sett måste acceptera mindre störningar som pianospel under dagtid men om störningar anses skadliga för hälsan eller en försämring av bostadsmiljön förklarar Carina Ahlén att man bör ta kontakt med störningsjouren eller styrelsen. Personer som på grund av störningar upplever hinder i sin nyttjanderätt finns möjlighet till nedsättning av årsavgiften.