onsdag 22 maj 2024

På Botkyrka filmfestival deltar filmskapare i alla åldrar

Läs också
Sveriges Kortfilmfestival Botkyrka 2024
En affisch. Foto: Pressbild.

Stockholms Kortfilmfestival som funnits sedan 1957 gör sin första lokala filmfestival i Botkyrka. Med temat “Höj Rösten” har filmskapare producerat filmer som är nominerade till ett flertal priser under kvällen. Flera av filmerna är gjorda av personer som kommer från Botkyrka och området syns i flera produktioner.

Andreas Bjunér, producent för hela Sveriges kortfilmsfestival berättar att man valde att det skulle vara gratis att anmäla sig och att fritt inträde på evenemanget gör att man når ut till så många som möjligt.

— Det som var viktigt för oss var en mix av filmskapare i alla åldrar. Det kommer att vara filmer skapade av barn upp till professionell nivå. Man kan förvänta sig en väldigt vild blandning av film.

Sveriges filmförbund som är huvudarrangör för festivalen har arbetat för att alla ska kunna göra film oavsett bakgrund, amatör eller professionell. Evenemangen har tidigare oftast hållits i stan med undantag för Järva och det inspirerade Andreas att göra något motsvarande i Botkyrka.

Han säger att det är väldigt viktigt att filmskaparna ska känna att det här inte är ett litet event där de får visa sin film – de kommer på festival. Det är fotovägg och fotografer, prisceremoni och röda mattan.

Annat engagemang utanför stadskärnan


— Det finns ett helt annat engagemang när man går utanför stadskärnan. Folk i Botkyrka är intresserade av att hjälpa till och de tycker att det är väldigt kul att det kommer en festival.

Det stora lokala engagemanget får man inte i innerstaden. Folket här är även mer villiga att hitta lösningar trots en stramare budget. 

— Det är mycket mer välkomnande och varmt. Det gör att man får mer energi när man inte möter motstånd hela tiden. I Botkyrka verkar folk tycka att det är roligare, det känns som att alla samlas kring det på ett helt annat sätt än i stan, säger Andreas, som berättar att det har varit skitkul att få kolla på alla filmer.

— Det är en kreativ del som förtjänar att få blomstra och få visa sina filmer. Det som är en röd tråd med filmerna i Botkyrka är att de ligger väldigt nära verkligheten. Det är realistiska filmer, autentiska. Det är en bra termometer på samhällsklimatet idag, och det är att höja rösten genom att göra de här filmerna.

Bland filmerna finns teman som psykisk ohälsa, ensamhet, gängkriminalitet och rasism.

— Det finns en samhällskritik inbakad i många filmer som jag tycker väldigt mycket om, säger Andreas.

Konferencier under festivalen är Segen Tesfai. I Juryn sitter Bahar Pars, David Nzinga och Alvaro Fuentes.

Festivalen äger rum den 13 april kl 11-21 i Hallunda Folkets Hus och arrangeras av Sveriges filmförbund, Botkyrka kommun, Fanzingo, ABF, Ung Botkyrka och Hallunda Folkets Hus.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami