lördag 25 maj 2024

I ett mixlag kan man lära av varandra

Läs också
Mixlaget HGF TTÄMIX ställer upp sig för en lagbild. Foto: Clara Wasell
Huddinge gymnastikförening ser många fördelar med att blanda killar och tjejer. I det nystartade mixlaget är gymnasterna peppade inför kvällens träning. Ledare Maja Kjellnert vill bryta föreställningen att gymnastik bara är för tjejer.

I Storängshallen i Huddinge pumpas julmusik på hög volym från en bärbar högtalare. Här delas hallen mellan friidrottare och gymnaster. På ena sidan övas stavhopp och på andra sidan står några tjejer och väntar på sin tur att hoppa trampett över bord. För Huddinges nystartade mixlag börjar uppvärmningen inför kvällens träning.

Ledarna Maja Kjellnert och Leo Pilgren har själva tränat gymnastik i ett lag med både tjejer och killar. De tycker därför att det är extra kul att leda ett mixlag. Lagsporter brukar vanligtvis vara uppdelade efter kön. Genom att blanda lagen vill Huddinge gymnastikförening bryta den traditionen.

– Det är oftast uppdelat men i vårt lag har vi kommit över den spärren och nu är det inte stelt längre, berättar Maja.

Hon ser flera fördelar med ett mixat lag. Killar kan ibland våga lite mer medan tjejer ofta har bättre teknik. Många av gymnasterna i laget är i början av tonåren. Enligt Maja kan man lära sig mycket av varandra i den åldern. Inte bara inom gymnastiken men också i livet. Trots det är det svårare att locka killar till sporten. Maja tror att det beror på att det alltid har varit så.

– Det känns som att det är en norm att gymnastik är en tjejsport. Vi hade gärna sett att fler killar vågar testa.

Storängshallen delas av friidrottare och gymnaster. Ikväll är det stavhopp och luftgolv som gäller. Foto: Clara Wasell

Uppvärmningen är slut och laget hjälps åt att dra luftgolvet till andra sidan av hallen för att kunna öva volter och flickisar till hård landning. Den här kvällen står träning inför helgens juluppvisning på agendan. Mixlaget tävlar inte just nu utan kör mest för att det är roligt. Vissa i laget vill inte tävla och tränarna vill inte sätta press på någon.

Norah Cedersand har tränat gymnastik sen hon var sex år. Fram tills i år har hon varit med i ett tjejlag men hon tycker att det är bättre nu när det är blandat.

– Det blir mycket roligare träningar när man är både är killar och tjejer. Det blir bättre stämning, säger Norah.   

Viggo Engström övar på sina bakåtvolter med helskruv men är inte riktigt nöjd än. Han tycker också det kan vara bra med ett mixlag för att man har lite olika färdigheter. Annars är det inte så stor skillnad från att bara träna med killar som han gjorde förut.

– Första träningen var lite stel men sen blev det bra, berättar Viggo innan han springer iväg igen för att slipa skruven inför helgens uppvisning.

Tränarna Leo Pilgren och Maja Kjellnert lär gymnasten Viggo Engström bästa tekniken för att få till en sträckt helskruv. Foto: Clara Wasell

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami