söndag 26 maj 2024

Ilska när Huddinges träd huggs ner

Läs också
En stubbe, spåret avverkningen lämnar efter sig. Foto: Johanna Kilpinen Grimberger

Förra veckan höggs ett träd ner vid kommunalhuset. Många ilskna röster kommenterade händelsen. Enligt Huddingeborna pågår en avverkning av grönt i området och kommunen kritiseras nu för brist på kunskap. 

Nyligen höggs träd ner bakom kommunhuset i Huddinge. ‘’Huddinge blir mindre och mindre grönt’’, ‘’Miljömarodörerna’’,  ‘’Vidrigt tilltag kan man lugnt säga’’ är några kommentarer som skrevs av medlemmar i  Facebookgruppen Vårt eget Huddinge. Trädet togs bort av Huddinge Fastigheter.  

– Detta träd togs ned av säkerhetsskäl. Efter att arborister inventerat trädet så fastslog de stamröta uppe i kronan. De upptäckte även att en krondel gått av och hängde kvar i kronan samt flera knäckta och döda grenar. Trädet hade även rotskador. Eftersom trädet stod precis intill en väg så gjorde vi bedömningen att det var säkrast att ta ned trädet, skriver Johan Jansson, landskapsansvarig för Huddinges fastigheter.

Samtidigt är upplevelsen av en allt mindre grön kommun kvar.  

– Det har varit mycket mer grönska på Klockarvägen. Nu står det ett garage där istället, säger Bernt Nilsson som bott i Huddinge 8 år. 

Bernt Nilsson. Foto: Patrycja Gajewska

– Jag har bott i Huddinge hela mitt liv. I Fullersta har det tagits bort jättemycket. De bygger överallt och naturen är inte som den varit förr. Samtidigt har vi det ändå väldigt bra, säger Ella som bott i Huddinge hela sitt liv.  

– I Visättra har det tagits bort jättemycket skog. Det är inte alls roligt. Jag tycker om att vara ute det är tråkigt att skogen försvinner, säger som Ann bott i Huddinge 50 år. 

– Det byggs enormt mycket i Huddinge. Hela vägen från Edsvägen till Förrådsvägen var tidigare grönområden, nu är det bostäder där. Jag förstår att de vill bygga men de har förtätat för mycket, säger Conny som bott i Huddinge 70 år.

Peter Johansson är arbetsledare på stadsmiljöavdelningen i Huddinge kommun. Han ansvarar för att sköta om kommunens parkmiljöer och den natur som finns inom tätorten. Peter Johansson säger att kommunen hela tiden jobbar för att bevara grönska i området. Samtidigt måste säkerhet i vissa fall gå först. Om ett träd står på en plats där någon kan komma till skada görs en avvägning mellan risk och sannolikhet att något oönskat händer. 

Peter Johansson. Foto: Patrycja Gajewska

– Vi får ju mycket nytt också till exempel i Sjödalsparken har vi fått mycket nya träd. Träden har ju en livslängd också. Vissa träd blir inte äldre än 50 år medan andra kan bli run 400 år utan problem. 

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami