måndag 20 maj 2024

Inga papperskorgar i nybyggda Högmora: ”Skräp överallt”

Läs också
Högmoravägen går igenom nybyggda bostadsområdet i Högmora. Foto: William Karlsson

I Huddinge kommun har sommarstugeområdet Högmora gjorts om till sprillans nytt bostadsområde. Trots satsningar på nybyggda villor och vägar saknas allmänna papperskorgar. I ett klagomål till kommunen skriver en Högmoraboende: ”Det ser hemskt ut på sina håll och jag tänker på miljön och alla djur som kan fastna i olika saker.”

Den 23 mars kom det in ett klagomål till Huddinge kommun. Klagomålet gällde det nya bostadsområdet Högmora. Avsändaren menade att det saknas allmänna papperskorgar i området vilket leder till att det är skräp överallt. Bristen på papperskorgar gör det svårt för barnfamiljer och hundägare. Skräpet hamnar i stället i dikeskanter, vilket även drabbar djuren och miljön.

En som har bott i området i nästan ett år är Matilda Lindeblom. Hon menar att det är jobbigt med så lite soptunnor då man hela tiden måste bära runt på sitt skräp när man är ute och går. Det ligger också hundbajs lite överallt i området vilket förmodligen hade minskat med flera soptunnor. När man ska gå den långa vägen ner till bussen finns det endast en soptunna vilket kan vara rätt jobbigt, hävdar hon.

En av de få allmänna soptunnor i Högmora på väg till busshållplatsen. Foto: William Karlsson

– Om de ändå ska åka hit och plocka upp sopor så kan de placera ut flera soptunnor i området det hade inte skadat någon, säger Matilda Lindeblom.

Hon menar också att kommunen kunde tänkt till lite mer gällande detta då de känns som ett grundläggande basbehov i ett nybyggt område. Andra saker som hon också tycker fattas i området är bänkar och cykelställ.

– Det finns liksom ingen allmäntomt som man kan hänga vid utan det är ens egna tomt som gäller, säger Matilda Lindeblom.

Patrik Cassel har också bott i Högmora i ett och ett halvt år. Han äger själv en hund och har han lagt märke till att det bara finns en soptunna i hela området. Detta är ett problem som speciellt drabbat hundägare i området då det blir omständligt att inte kunna slänga hundbajspåsar hur som helst.

Staffan Löfmarck arbetar på gatu- och parkdriftavdelningen i Huddinge kommun. Han menar att det inte är gatu- och parkdriftsavdelningens ansvar att se till att det finns papperskorgar i Högmora.

Högmora
  • Högmora är en del av Huddinge kommun och består av småhus, nybyggda villor och parhus.
  • Högmora var tidigare ett sommarstugeområde. Just nu sker en utbyggnad av vägar, kommunalt vatten och avlopp, detta gör man för nybyggandet av 500 nya bostäder i området.
  • Marken i Högmora är mestadels naturmark som ingår i Orlångens naturreservat.
  • Det är mestadels barnfamiljer som bor i Högmora då 66 procent av de som lever där är barn under 19 år.

– Högmora är ett nytt område. När arbetar med att utveckla ett nytt område läggs papperskorgar in i projektritningar. Det är landskapsarkitekterna i projektet som ansvarar för dessa projektritningar där papperskorgar ska ingå, svarar Staffan Löfmarck.

Lin Normark är landskapsarkitekt vid Huddinge kommun. Hon förklarar att de som arbetar i projekten har ansvar för detaljplaner men inte en helhetsbild – det är kommunens uppgift och hänvisar tillbaka till Staffan Löfmarck. Hon menar också att det inte finns några sådana påstådda ritningar över papperskorgar i området.

– Vi ansvarar till exempel för om en hel park ska rustas upp. Då får vi pengar till projektet, gör ritningar, anlitar konsulter och entreprenörer. Vi jobbar med detaljplaner för specifika projekt, inte för ett helt område som helhet, säger Lin Normark.

Staffan Löfmarck svarar att det även är upp till medborgarna och personer som bor i området att felanmäla till kommunen så det kan åtgärdas. Han menar att kommunen inte kan förutse alla behov utan det visar sig när folk flyttar in i ett nytt område. Staffan Löfmarck avslutar samtalet genom att bekräfta att felanmälan är registrerad och ärendet ska hanteras direkt. Dikena ska städas och kommunen ska kontakta personen som skickat in anmälan för att undersöka var de nya papperskorgarna ska placeras ut att alla i Högmora gynnas.

William Karlsson, Asta Diawara & Meja Östberg

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami