lördag 25 maj 2024

Ingen uppflyttning för Tumba Handboll

Läs också
Niclas Stjärnqvist till vänster och lagkamraten Markus Freberg till höger. FOTO: Hans Öberg.

IFK Tumba Handboll var nära att gå upp till allsvenskan. Efter andraplatsen i grundserien tog sig laget till playoff mot IFK Karlskrona – men det blev två raka förluster. Det innebär att Tumba får husera i division 1 norra även nästa säsong.

– Det känns tomt. Som att man har slösat bort en hel säsong, säger 23-årige vänstersexan Markus Freberg.

Tumba är utslaget ur playoff till allsvenskan i och med söndagens möte med IFK Karlskrona där det blev förlust med 32-37. Freberg medger att Karlskrona var bättre över två matcher och förtjänade att gå vidare. Denna uppfattning delas av 26-årige yttern Niclas Stjärnqvist:

– I första matchen på bortaplan hade vi kunnat vinna, men i den andra är det för mycket missade målchanser. IFK Karlskrona förtjänade att gå vidare till nästa runda.

Även om besvikelsen är stor över att laget inte klarade att gå upp till nästhögsta serien så finns det ändå skäl att vara nöjd med säsongen för 23-årige Frebergs del. Han har spenderat ungefär 15 år i Tumba handboll och ser nu ut att äntligen ha fått sitt genombrott.

– Jag har utvecklats en del under säsongen. På förhand var jag inte förstavalet på min position men på grund av skador så har jag blivit det och fått mycket speltid, säger Freberg.

Överväger lägga skorna på hyllan

Stjärnqvist har spenderat 3 säsonger i Tumba. Han medger att det vore lockande att hjälpa laget upp till allsvenskan nästa år, men är samtidigt tveksam till om han ska fortsätta spela.

– Handbollen tar tid och energi som jag kanske inte har just nu.

Freberg, däremot, är inställd på att stanna kvar i Tumba även kommande säsong och bidra med sin snabbhet och förmåga att göra oväntade assist.

– Just nu är jag inriktad på att ta revansch!

Ojämn form under säsongen

Tumba ledde division 1 norra under i princip hela hösten och verkade gå mot serieseger och direktuppflyttning till allsvenskan. Vårsäsongen var däremot betydligt svagare. Laget tappade serieledningen, slutade tvåa och fick nöja sig med playoff-spel. Söndagens förlust innebär att Freberg och Stjärnqvists lag nu har uppehåll i två veckor. Sedan väntar Lidingö SK i säsongens sista match, då avancemang till svenska cupen står på spel. 

Direktavancemang är målet

Det verkar finnas en framtidstro i laget. Freberg menar att Tumba nästa säsong måste bibehålla den motivation som fanns under höstsäsongen, då laget verkligen ville vinna alla matcher och inte slappnade av. Stjärnqvist är inne på samma linje som Freberg.

– När poängtappen började komma i våras så tvivlade vi på oss själva. Det gäller att hålla uppe energin nästa säsong. Målet nästa år borde vara att avancera direkt till allsvenskan, säger Stjärnqvist.

Tumbalaget under playoffmötet med Karlskrona. FOTO: Hans Öberg.
Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami