lördag 18 maj 2024

Innebandytränaren: ”Det viktigaste är att de kommer hit och har roligt”

Läs också
Botkyrkahallen.
Inne på Botkyrkahallen tränar innebandylaget Balrog Botkyrka IK för människor med funktionsvariation. Foto: Elias Johansson.

Balrog Botkyrka IK ger ungdomar med särskilda behov en möjlighet till träning, vänskap och gemenskap.

– Jag tror att individerna känner en stor trygghet i att komma hit och träna. Vi finns här som stöd och de får möjlighet att träna med andra personer som har en funktionsvariation, Björn Forsberg, tränare.

Balrog Botkyrka IK är förortslaget för människor med en funktionsvariation. Lagets tränare Björn Forsberg, 50 år, började engagera sig för laget av en slump. Han har ingen tränarutbildning, utan kommer enbart från en bakgrund som utövare av sporten. 20 år senare är han fortfarande tränare i föreningen och det är uppenbart att laget och dess spelare betyder mycket för honom. 

–  De har mitt telefonnummer, är det något kan de prata eller skriva ett meddelande. Vi stänger ingenting bara för att vi inte är i träningshallen, utan vi skrattar och har kul både här och utanför den.

Betoning på att ha kul

Vidare trycker Björn Forsberg på att den största utmaningen är att få utövarna att ha kul.  Personer med en funktionsvariation har inte alltid lätt att ta till sig det som tränaren vill lära dem.

– Det går inte att begära att de ska förstå allt vi försöker lära dem, men bara de är här, lyssnar och försöker göra det som läggs upp. Det viktigaste är att komma hit och ha roligt, det är då de lär och utvecklar sig.

Eva Bollner, 61 år, lagledare och mamma till två spelare i laget, berättar att den återkoppling de får från allmänheten är positiv.

– Det vi gör är ideellt, människor blir jätteglada att vi tar hand om deras barn och ungdomar.

Samtidigt som gemenskapen är av stor vikt finns det framgångar att stoltsera med. Laget har lyckats ta sig till final i turneringen ”Bäst i stan”. Detta sker den 28 april mot IBF Offensiv Lidingö Mix i Eriksdalshallen och både Björn och Eva menar på att gruppen går för guld, samtidigt som ingen blir ledsen vid förlust. 

– Delta och ha kul är viktigast, att ta medalj är en bonus, uttrycker en positiv Björn Forsberg.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami