lördag 25 maj 2024

Inställd tågtrafik skapar oro inför påsk

Läs också
Pendelpaus för Huddingeborna väntar. Foto: Max Frieberg

Under påskhelgen kommer SL genomföra banarbeten som påverkar ordinarie pendeltågstrafik. Resenärer till och från Årstaberg, Stockholms södra och Stockholm Odenplan får ta alternativa resvägar.

Från och med 14-19 april kommer tågen mellan Stockholm City och Stockholm Odenplan vara inställda på grund av banarbete, skriver SL på sin hemsida. Banarbetet kommer dock påverka resenärer långt mer än så. 

Arbetet kommer medföra att ordinarie tågspår stängs av helt mellan Årstaberg och Stockholm Odenplan. Vill man ta pendeltåget in till eller ut från stan måste resenärerna tänka ut alternativa resvägar. För resande norr om stan kommer extrainsatta bussar sättas in men för resenärer söder om stan kommer inget sådant alternativ erbjudas.

– Vi kommer inte ha några extrainsatta bussar, du får ändra om din resa. Pendeltåget kommer dock stanna på den gamla centralstationen – Stockholm Central, säger en medarbetare på SL:s kundtjänst. 

Nytt i Flempan frågade boende i Huddinge kommun om de kände till banarbetet. De flesta var dåligt informerade och några kände sig oroliga över hur det skulle påverka påskplanerna. 

– Nej, det kände jag inte till. Det oroar mig då min familj är beroende av tågtrafiken och jag blir orolig för hur det kommer gå med påskmiddagen hos mig och min man här i Stuvsta. Utöver middagen så får jag väl tänka om hur det ska bli med de aktiviteter jag tänkte göra under påsken, säger Anette Stridh, boende i Stuvsta. 

En grupp pensionärer på vandring i ett soldränkt Stuvsta hade inte heller hört någonting om banarbetet. De förstår att arbetet måste göras och att det inte kommer påverka dem personligen men att de känner sympati för människorna som blir påverkade. 

Vi frågade en resenär som stod och läste på anslagstavlan i väntan tåget på Huddinge station. Hon fick reda på informationen just där och då men hade inte hört om det innan. 

– Jag läste om det precis nu! Om jag får jämföra med Luxemburg, där är kommunaltrafiken gratis. Här betalar vi ganska mycket och dem som inte har bil har ingen annan möjlighet att ta sig in till stan. Jag tycker att det ska fungera året om, säger Huddingebon Anna. 

Kommer detta påverka dig? 

– Nej inte mig specifikt men min syster jobbar på Huddinge sjukhus och för henne blir det svårt tyvärr.  

En annan Huddingebo hade inte heller hört talas om banarbetet men han hade full förståelse för att banan behöver underhållas och att påskhelgen känns som ett väldigt bra tillfälle att göra det på. 

– För egen del kan det bli klurigt att ta sig hem på fredagskvällen. Man kanske blir tvungen att lägga en mindre förmögenhet på att åka taxi, säger Robin Zetterman

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami