fredag 6 december 2024

Integration och identitet: En resa genom Flemingsbergs historia och framtid

Läs också
Ett kollage med en bild på en man i svart jacka, rosa skjorta och hatt (vänster) samt en bild på flemingsberg tagen från luften
Apostolis Papakostas och stadsdelen Flemingsberg. Bilden är ett kollage, Foto: Anna Hartvig(vänster), barabild.se (höger)

Flemingsberg är hem för omkring 15 000 personer och är nu ett av de snabbast växande områdena i Stockholm. Nytt i Flempan har pratat med Apostolis Papakostas, professor i sociologi på Södertörns högskola, om hur viktigt det är för integrationen med bra stadsplanering. 

Under 1960-talet började planer tas fram på hur Flemingsberg som område skulle utvecklas. En av grundtankarna var att bygga bostäder där sjukhuspersonal kunde bo för att underlätta rekryteringen till Huddinge sjukhus. Bostäderna var en del av socialdemokraternas miljonprogram och stod klara under början av 1970-talet. Som planerat flyttade det hit en stor mängd sjukhuspersonal som skulle jobba på Huddinge sjukhus, framförallt unga sjuksköterskor. 

– Men planen blev inte som man hade tänkt sig. Då fanns det bostäder men inga butiker eller skolor, säger Apostolis Papakostas

Alla avsikter med bostadsbygget var goda och det var inte tänkt att det skulle bli problem. Men de rådande politiska tankarna som formade det nya samhället kunde leda till problem med integrationen.

–  Politikerna hade tanken att “lika barn leker bäst”. Man antog att det skulle vara bra för demokratin om arbetare umgicks med andra arbetare, säger Apostolis Papakostas. 

Två skilda världar i Flemingsberg  

När Södertörns högskola stod klar 1996 förstärktes gränsen mellan olika människor och Papakostas talar om att det finns två helt skilda världar. Den ena världen består av människor som bor här och den andra av dem som jobbar eller studerar runt om i Flemingsberg. Dessa människor träffas sällan på grund av arkitekturen och stadsplaneringen. 

— Det blev som ett all-inclusive hotell och människorna som rör sig på campusområdet har allt det behöver på plats. Det skulle vara mycket bra för våra studenter om det tog en sväng förbi befolkningen i Flemingsberg, säger Apostolis Papakostas.

Flemingsberg är statistiskt sett ett välmående område bland annat på grund av högskolan och olika företag. Att en högskola blev placerad här i Flemingsberg bidrog till att området fick status. Södertörns högskola har även bidragit till att människor från icke-akademiska familjer har fått upp ögonen för fortsatta studier vilket är positivt.

Flemingsberg mot 2030

Tanken är att Flemingsberg ska bli en ny regional stadskärna år 2030 med nya bostäder, vägar och även en tvärbana. Flemingsberg är attraktivt eftersom det här finns statliga myndigheter, utbildningar, företag och bra kommunikationer med tåg. Apostolis Papakostas är noga med att betona att blandad bebyggelse är bra för att minska och förebygga problemen med integration.

— Det fysiska riskerar att skapa sociala barriärer, därför är det viktigt att skapa ett sammanhang där man försöker hantera dessa frågor om hur stadsplanering påverkar integrationen. Det nya Flemingsberg bör bli enhetligt, säger Apostolis Papakostas.  

Senaste nyheterna

Naturskolans fältbuss ger barnen kunskap och färdighet i naturen

Ett rullande klassrum tar ut femteklassare i naturen. Annika Norin och Stefan Milivojevic vill att fler barn ska få uppleva sitt närområde.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami