söndag 19 maj 2024

Internationella Parkinsondagen

Läs också
På Karolinska institutet i Huddinge finns en neuromottagning dit patienter med parkinson kan få hjälp. Foto: Tove Foucard

Den 11 april var det den internationella Parkinsondagen. En dag som är till för att uppmärksamma de som drabbats av Parkinsons sjukdom och dess anhöriga, samt upplysa om forskning. På neuromottagningen i Flemingsberg arbetar man både kliniskt med drabbade och forskar på sjukdomen.  

Patienter kan remitteras av vårdcentral, privat läkare eller företagsläkare för att få hjälp på neuromottagningen i Huddinge. På deras hemsida går det även att ta reda på hur man kan skicka in en egenremiss. På neuromottagningen finns det en speciell mottagning som enbart arbetar med parkinson patienter.

Evita Papathoma arbetar på neuromottagningen i Huddinge, i ett mail beskriver hon hur de jobbar på mottagningen: “Vi är ett multiprofessionellt team som har tät kontakt med arbetsteraputer, fysioterapeuter, logoped, dietister och kurator”.

Praktikertjänst Rehab Flemingsberg erbjuder också rehabilitering och stöd till drabbade. Här kan även den drabbade få hjälp av arbetsterapeuter, fysioterapeuter och kurator.

Fakta: Parkinsons sjukdom
Nervtrådar i en del av hjärnan bryts ned när man har parkinson, det påverkar den drabbades förmåga att kontrollera kroppen. Fysiska symptom för parkinson är skakningar, muskelstelhet och ofrivilliga rörelser, för de flesta innebär sjukdomen även ett psykiskt lidande kan man läsa på Hjärnfondens hemsida.
Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami