lördag 25 maj 2024

Intresset för discgolf exploderar

Läs också

På Visättra sportcenter kan man spela allt från beachvolleyboll och boule till större sporter som fotboll och hockey. Men den aktivitet som lockar flest är discgolfen. En sport där man kastar frisbee, ofta i skogsmiljö, för att träffa korgar längs en bana. Sporten har träffat Mattias Graveleij, numera anställd på sportcentret, som varit en del av discgolfen i Visättra sedan 2008.

Mattias Graveleij är anställd på Visättra sportcenter och har varit en del av Discgolfen i Visättra sedan 2008. Foto: Jesper Koskinen

I skogen bredvid Visättra sportcenter har discgolfbanan stått sedan 1995. Det var då bara en 9-hålsbana. 13 år senare, 2008 kom Mattias och några av hans kompisar in i bilden.

– Vi hade precis börjat ta sporten seriöst och vi hade tankar om att börja tävla, så vi frågade personalen här på sportcentret om vi fick hjälpa till att bygga ut banan till en 18-hålsbana. De var väldigt hjälpsamma och positiva till den idén, berättar Mattias.

Kompisgänget tog också initiativ att starta den förening som fortfarande idag, efter en omstart 2015, lever kvar och arrangerar olika event, oftast Tisdagsdisc som lockar 30-40 spelare i veckan.

– Det är en tävling som klubben anordnar varje tisdag, där vem som helst får komma och spela helt gratis. Det är det som är det roliga med hela grejen, att alla kan spela och ta del av den gemenskap som sporten har.

Han fortsätter med att berätta om den enorma uppsving som discgolfen haft de senare åren.

– När coronan kom där runt 2020 så fick vi stänga ner nästan allt vi hade på sportcentret, samtidigt kom restriktioner om att folk skulle hålla avstånd och vara ute. Där och då fick discgolfen en tillväxt som jag inte tror någon kunde förutse.

Målet är att få frisbeen att landa i korgen. Foto: Jesper Koskinen

Discgolfa.se har statistik som stärker det Mattias säger om sportens stora tillväxt, till exempel så har antalet registrerade discgolfrundor ökat med 409 procent från 2019 till 2021.

Han menar att människor, som aldrig ens tänkt tanken på att testa discgolf eller inte hade någon aning om vad det var, helt plötsligt hittade sporten.

– Nu har det ju gått tre år och det fortsätter växa, går man hit en lördag och det är fint väder så kan det vara flera hundra spelare ute på banan.

Mattias tror att sporten blivit så stor just för att den passar alla och man kan enkelt börja spela utan massa avgifter.

Mattias Graveleij på Visättra discgolfbana. Foto: Jesper Koskinen

– Jag ser många familjer som bara ska ut och ta en promenad, men då tar de med sig discar och går några hål och pratar, som en del av promenaden.

En sak Mattias jobbar för nu är att få igenom byggen av fler discgolfbanor i kommunen.

– Huddinge kommun är en jättestor friluftskommun men vi har i princip bara den här banan, så det är någonting jag hoppas kommer hända.

Jesper Koskinen

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami