lördag 18 maj 2024

Intresset för second hand ökar

Läs också
Bild: Karin von Scheele Pettersson

JOBB & PENGAR. I Stuvsta ligger Hela Människan Second Hand som drivs av Stuvstakyrkan. Hela människan är en rikstäckande organisation. Verksamheten lokalt i Huddinge, Botkyrka, Salem och Tullinge har funnits i 20 år. På tio år har verksamheten växt och en bidragande orsak är det ökade intresset för att köpa begagnat.

– Julsaker, svarar personalen på Stuvstabutiken i kör på frågan om vad som säljer bäst just nu.

Andréas Lindström, kommunikatör för Hela Människan, berättar att kunderna som handlar i butikerna kan delas upp i fyra generella kategorier: de som gör ett medvetet hållbart val att inte handla nytt, de som gillar retromode och vill hitta unika plagg, de som köper allt på secondhand för att de inte har något val och de som vill göra fynd. I butikerna arbetar handledare, volontärer och de som genom arbetsförmedlingen kommit för att arbetsträna.

– Grundläggande är att alla som arbetstränar arbetar 100 procent av sin förmåga. Flera som börjat med att arbetsträna arbetar idag inom organisationen med andra uppgifter, säger Andréas Lindström.

Butiken I Tumba ligger nära busstation i ett stort vitt hus med ett rött hjärta på fasaden. Huset är i två våningar och har även en social livsmedelsbutik på bottenvåningen. Där får personer som är medlemmar i sociala butiken och har det tufft ekonomiskt handla.Sociala livsmedelsbutiken samarbetar med andra livsmedelsaffärer för att ta tillvara sådant som inte går att sälja men som inte behöver förfaras. Det för att minska matsvinn och hjälpa de som behöver mat.

Bild: Karin von Scheele Pettersson

I Tumba ligger även Riagården som drivs av Hela Människan. Hit kan personer komma som befinner sig i utsatta livssituationer. Här serveras frukost och lunch. Det finns möjlighet till samtalsstöd i kontakt med myndigheter men även möjlighet att duscha, gå på toaletten och få hjälp med kläder.

– Vintern är särskilt bekymmersam för hemlösa. Värme, mat och gemenskap blir då särskilt viktigt. Vi avvisar inga och hit kommer personer som behöver hjälp och stöd på olika sätt, vissa med missbruksproblematik men även andra som är isolerade och ensamma, säger Andréas Lindström.

Under jul fram till trettondagen samarbetar Hela Människan med livsmedelsbutiker och volontärer för att dela ut extra matkassar till ett värde av 400 kronor till barnfamiljer, äldre i ensamhet eller hemlösa. Barnfamiljer får även presentkort att handla i butiken för att de ska kunna handla vad de vill ha och välja själva.

Andra projekt som Hela Människa deltar i är Vinternatt. Det är ett samarbete med bland annat Svenska kyrkan för de som lever på gatan. Det handlar om att ge möjlighet till ett varmt mål mat, skor och varma kläder. Då är närheten till butiken i Tumba bra.

Hela Människan brukar även dela ut nya hygienartiklar och nya underkläder som privatpersoner och sponsorer samlat in.

Text: Karin von Scheele Pettersson

Bild: Karin von Scheele Pettersson
Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami