lördag 18 maj 2024

Invasiva märlkräftan riskerar att sprida sig

Läs också
Foto: Jonas Roth

Länsstyrelsen arbetar nu med att stoppa spridningen av märlkräftan som upptäcktes i Tullingesjön för några veckor sedan. Det är den första i sitt slag i Sverige och bedöms innebära hög risk för inhemska arter.
Den har bara upptäckts i Tullingesjön, men det finns förstås en risk att den sprids till närliggande sjöar, säger Jennie Barthel Svedén på Länsstyrelsen. 

För drygt en månad sen identifierades en ny invasiv kräfta i Tullingesjön, i samband med kommunens årliga vattenprovtagning i Tumbaåns sjösystem. Än finns det fortfarande ingen riktig lösning för att få bort kräftan. Det går inte att utrota arten utan istället bara hindra spridningen, säger Jennie Barthel Svedén, miljöhandläggare på Länsstyrelsen. 

– Vi arbetar med att sprida information om vad man behöver tänka på när man vistas i sjön för att inte sprida märlkräftan till andra vatten. Det gäller exempelvis att tömma ur vattnet samt torka och rengöra utrustning, fiskeredskap och annat, innan det används i ett nytt vatten. Då minskar risken att få med sig fripassagerare.

Placerar sig i högsta riskklass 

Trots sin lilla storlek på två centimeter placerar sig kräftan, även kallas Dikerogammarus haemobaphes, i den högsta riskklassen enligt den svenska riskklassificeringen av främmande arter. Arterna i den högsta riskklassen kan orsaka stora problem för inhemska arter. Märlkräftan är aggressiv och äter andra smådjur vilket kan leda till att inhemska arter konkurreras ut i strandzonen. 

Länsstyrelsen arbetar nu med att följa upp fyndet, men risken att den hunnit sprida sig kvarstår. 
– Den har bara upptäckts i Tullingesjön, men det finns förstås en risk att den sprids till närliggande Albysjön exempelvis, säger Jennie Barthel Svedén

Inget stopp för sommarbadet

Sommarvädret är snart här och Länsstyrelsen uppmanar folket att försöka förminska spridningen. Men botkyrkaborna behöver dock inte oroa sig över att kräftan kan stoppa sommarbadet. 
– Det lilla kräftdjuret innebär ingen fara för oss människor. Däremot kan man vid bad tänka på att tömma ur badleksaker och torka det man haft med sig i vattnet innan man använder det i en annan sjö, säger Jennie Barthel Svedén.

Andrej Norberg

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami