söndag 26 maj 2024

Huddinge påverkas inte av IOK:s nej till vinter-OS i Sverige 2030

Läs också

Bilden är en genrebild. Foto: IStock credit: JulPo

Den Internationella Olympiska Kommittén (IOK) valde på onsdagen Frankrike som värdland för de olympiska vinterspelen år 2030. Förra gången Sverige ansökte om vinter-OS skulle Huddinge bidra med backar och boende.

I ansökan inför vinter-OS 2022 skulle Huddinge bistå med skidbackar och en OS-by. Någon motsvarande uppgift för kommunen finns inte i förstudien inför ansökan till vinter-OS 2030 som Sveriges Olympiska Kommittés, SOK, tagit fram. 

Inför den föregående ansökan gjorde SOK visserligen en större och mer detaljerad utredning. I den slog de till exempel fast att Flottsbrobacken i Huddinge måste få en dubbelt så stor fallhöjd, upp till 210 meter, om slalomtävlingar ska kunna genomföras i Stockholm. I Flottsbrobacken, samt i Huddingebacken, skulle finalen i freestyle och snowboard avgöras. I Flottsbro skulle även en backhoppningsarena behöva byggas.

Så lät det då. 

Den här gången hann IOK visserligen inte längre än till en förstudie. Det finns dock inget som tyder på att Huddinge skulle omfattas ens vid en så ingående utredning som gjordes inför 2022.

Huddinge kommunledning har den här gången inte diskuterat frågan om Huddinge kommuns eventuella deltagande i vinter-OS 2030.

– I alla fall inte under det år som vi har styrt kommunen, säger Emil Högberg (S), ordförande i kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott. 

Den här gången har man inte heller blivit kontaktad av Sveriges Olympiska Kommitté.

– Det är inte heller så konstigt. I ansökan för 2030 var arrangemanget tänkt att spridas över landet. Alpint till Åre, längdskidor till Falun, bob och rodel till Lettland och så vidare, förklarar Emil Högberg. Det har såvitt jag vet över huvud taget inte varit tal om att Huddinge kommun skulle bidra på något sätt till vinter-OS 2030.  

På ett personligt plan är dock Emil Högberg besviken.

– Att en så stor vinteridrottsnation som Sverige aldrig haft ett vinter-OS, säger han. Det tycker jag är märkligt.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami