söndag 19 maj 2024

“Jag är glad att jag inte kom in på KTH”

Läs också
Daniel Langeryd framför Södertörns högskola. Foto: Linnea Liljekvist
Daniel Langeryd framför Södertörns högskola. Foto: Linnea Liljekvist

Daniel Langeryd planerade en karriär som civilingenjör men livet tog en annan vändning. Nu pluggar han idéhistoria på Södertörns högskola. Drömmen är att doktorera i historia. 

Korridoren på Södertörns högskola är nästan tom på folk. Daniel Langeryd sitter framför mig i en orange fåtölj. Han är propert klädd med en turkos tröja och matchande skjortkrage. Tidigare under dagen har han besökt arbetarrörelsens arkiv i Flemingsberg för att göra efterforskningar till sin b-uppsats. 

Det var inte självklart att Daniel skulle plugga idéhistoria. I 20 år jobbade han på en bingohall och trivdes bra men längtade efter mer. Planen var att bli civilingenjör. 

– Jag missade att anmäla mig till högskoleprovet och kom därför inte in på det program jag ville gå. Jag sökte istället till idéhistoria och det är jag glad för. Jag har insett att jag är mer av en humanist i grunden och tycker att ämnet är jättekul, berättar han. 

Daniel går termin två i idéhistoria. Kursen innehåller källtexter från flera olika ställen istället för en kursbok, som han först trodde. Även upplägget ser annorlunda ut än han hade tänkt sig. 

– Jag blev förvånad första gången jag besökte ett seminarium. När jag sökte till Idéhistoria förväntade jag mig föreläsningar där läraren lär ut och studenterna lyssnar, istället förväntas vi dela våra tankar kring ämnet. För 20 år sen hade jag nog inte pratat så mycket men nu tycker jag om att vara en del av diskussionen, säger Daniel. 

Daniel Langeryd. Foto: Linnea Liljekvist
Daniel Langeryd. Foto: Linnea Liljekvist

Jag frågar Daniel hur han skulle beskriva ämnet idéhistoria.

– Historia lär oss om händelser och omständigheter. Idéhistoria ger oss istället en inblick i människors tankar och själsliv. Sen är det ju ett urval av personer vi kan läsa om, alla fick inte komma till tals, förklarar han. 

Nu är drömmen att doktorera i historia.

– När jag är färdig med c-kursen är planen att plugga historia på Stockholms universitet. Jag trivs bra på Södertörn men vill uppleva en annan studiemiljö, säger Daniel. 

Vad Daniel vill jobba med efter examen är han inte säker på. Det akademiska lockar men även att arbeta inom släktforskning. Något han däremot vet med säkerhet är att han inte längre drömmer om en karriär som civilingenjör. 

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami