torsdag 30 maj 2024

 ‘’Jag är inte rädd för att göra misstag’’: Möt Tim Ahlsved, vd för Fruktremmar UF

Läs också
Tim Ahlsved
Tim Ahlsved, VD för Fruktremmar UF. Foto: Sofia Tervonen

Nytänk och hållbarhet, två ord som beskriver vinnaren av Botkyrkas stipendium för bästa affärsidé år 2022. Möt Tim Ahlsved som berättar om hur företagets idé växte fram men också om sina framtidsdrömmar som ung entreprenör. 

Juryns motivering:

‘’Med en snyggt paketerad produkt, väl utförda samarbeten med lokalt näringsliv samt ett genomtänkt hållbarhetsarbete, har detta UF-företag bevisat att produkten säljer och affärsidén flyger. Ett UF företag som erbjuder ett hälsosamt mellanmål med ett engagemang som imponerar’’.

Fruktremmar UF producerar hälsosamma frukremmar av svinnfrukt från livsmedelsbutiker och lokala trädgårdar. Företagets VD är den 18-årige Tim Ahlsved som går sista året på Tumba gymnasiums ekonomilinje. Han ser på framtiden med stor förväntan och har många idéer och ett stort driv att verkställa dem.

– Jag har alltid haft ett stort intresse för ekonomi och drömmer om att få starta eget i framtiden, berättar han.

Alla i företaget har erfarenhet från livsmedel- och restaurangbranschen och var överens om att de ville skapa en idé med fokus på hållbarhet. 

– Vi ville göra något nytt, så vi provade det här och det gick ju bra. Vi har blivit utsedda till årets Wildcard i UF-Stockholms deltävling och kommer att åka till Göteborg i slutet av maj för att vara med i UF-SM. 

Fruktremmar
Fruktremmarna görs av frukt som annars skulle slängas. Foto: Sofia Tervonen

Efter att ha jobbat många långa pass inom restaurangbranschen insåg Tim Ahlsved att han hellre ville jobba med något han själv skapat. Därför var det en självklarhet att inta VD- rollen när företagets struktur skulle formas.

– Jag gillar att ta ansvar över de större områdena, men vi har varit rätt flexibla och haft bra kommunikation inom gruppen. Vi är alla bra vänner så det har gått väldigt bra. 

Alla i företaget gick i samma klass men när Tim Ahlsved skulle sätta ihop gruppen valde han att fokusera på vad varje enskild person var bra på och hur de kunde bidra. Vissa hade tidigare inte så bra kontakt med varandra, andra var lite närmre vänner, en konstellation som han tror kom att bli till deras fördel. 

– Det viktiga för mig var att vi skulle bli ett så bra team som möjligt och det blev ju jättebra till slut. Vi har haft en nära relation och man ser alltid fram emot lektionerna då vi har så himla kul tillsammans. Idag är vi bästa vänner och hänger utanför skolan. Det här företaget har verkligen gett mig nya vänner för livet. 

Utöver entreprenörskapet finns det ett stort intresse för fotboll, men fokuset skiftar fort till det ekonomiska intresset igen. Han vill gärna hålla sig sysselsatt och ägna sin tid åt att lära sig nya saker. 

– Jag vill alltid lära mig något av det jag gör. Men framför allt, det här kanske låter lite klyschigt, men göra så många misstag som möjligt. Det är misstagen som ger en de bästa lärdomarna. En av mina värsta mardrömmar är att bli gammal och känna att jag ångrar att jag inte vågade göra något.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami