onsdag 29 maj 2024

“Jag hoppas att kriget i Ukraina får ett slut”

Läs också
Johanna Mannergren Selimovic är forskare inom freds-och konfliktstudier. Foto: Maja Meriläinen
Johanna Mannergren Selimovic är forskare inom freds-och konfliktstudier. Foto: Maja Meriläinen

Hallå där Johanna Mannergren Selimovic! Du är forskare inom freds-och konfliktstudier vid Södertörns högskola och har under längre perioder studerat försoningsprocesser efter krig. 

Hur kom det sig att du blev lärare?

– Jag valde framför allt att bli forskare. Sen när man kommer in i universitetsvärlden och doktorerar får man också börja undervisa och det tyckte jag var jätteroligt.

Vad har du studerat? Varför valde du det?

– Jag var först journalist och studerade på journalisthögskolan för 30 år sedan. Jag jobbade som journalist i 15 år och skrev om internationella frågor i bland annat Bosnien, Rwanda och Sydafrika. Då började jag läsa internationella relationer igen och fick disputera och doktorera i freds-och konfliktforskning.

Forskning om freds-och konfliktfrågor, hur fungerar det?

– Jag har alltid haft det intresset och sen arbetade jag mycket med det som journalist. Jag reste till många olika oroshärdar på olika håll i världen.

Vilken är den mest intressanta resan du gjort?

– Jag har varit längre perioder i Bosnien och studerat försoningsprocesser efter krig. Det är intressant att se hur forna fiender måste lära sig hantera det förflutna. Jag är även väldigt tacksam för en resa jag gjorde till norra Irak där jag träffade många kvinnokämpar. Det var inspirerande.

Vad har du för planer för framtiden?

– Jag hoppas att kriget i Ukraina får ett slut och att tillsammans med ukrainska kollegor förstå hur fred ska kunna växa fram efter det här fruktansvärda kriget.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami