tisdag 28 maj 2024

“Jag känner mig inte klar med att utbilda ungdomar”

Läs också
Frisörlärare Sara Ljusbol. Foto: Cecilia Bauersfeld

Sedan 1993 har hantverksprogrammet inriktning frisör funnits på Sjödalsgymnasiet. För tillfället går 26 elever på frisörutbildningen men nu antas inte fler elever och programmet riskerar att läggas ner.

Hantverkarprogrammet med inriktning frisör hotas med nerläggning. Foto: Cecilia Bauersfeld

Sara Ljusbol har varit frisörlärare hos Sjödalsgymnasiet i 17 år och hon ser det som en rolig period i sitt liv. Tillsammans med två kollegor utbildar hon elever i praktiska och teoretiska ämnen.

– Det har varit jätteroligt och utvecklande att arbeta här. Mina kollegor har varit fantastiska och jag har fått känslan av att jag verkligen bidrar med något bra till frisörbranschen.

I oktober 2021 gav Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden (GAN) i Huddinge förslag på programutbud till gymnasieskolor men frisörprogrammet var inte ett av dem. Enligt Sara Ljusbol har även beslut tagits att de inte ska ta in nya elever till programmet. Eleverna som just nu går frisörprogrammet får gå kvar men de som vill börja sin utbildning får söka sig till andra kommuner. Rykten om nedläggningen av programmet påverkade även antalet elever som sökte in till frisörprogrammet.

– Det gick rykten i Huddinge och deras skolor om att programmet skulle läggas ner vilket gjorde att färre sökte till frisörprogrammet. Det känns otroligt tråkigt och sorgligt. Jag har alltid varit stolt över att jobba på Sjödalsgymnasiet och vi har haft duktiga och framstående frisörer som utbildat sig på skolan. 

Saras framtid är inte längre säker. Hon har väldigt mycket hjärta i skolan och yrket men att hon fortfarande måste försörja sin familj vilket sätter henne i en svår situation.

– Jag känner mig inte klar med att utbilda ungdomar till frisörer men just nu finns det knappt några frisörlärarjobb att söka. Mitt hjärta finns här och det känns väldigt tråkigt att behöva tänka på nya banor i livet.

Sara Ljusbol uttrycker en frustration gällande hur beslutstagarna aldrig besökt henne eller eleverna på skolan. Hon berättar att hon vill få chansen att visa vilken bra utbildning frisörprogrammet är och att de är väldigt unika i deras sätt.

– Jag hade aldrig en tanke om att det fanns risk för nedläggning av det här programmet. Våra meriter är väldigt höga och vi utbildar många behöriga frisörer. Jag vill att beslutstagarna kommer hit, ser mig i ögonen och ger mig en förklaring. 

Nytt i Flempan har försökt få kommentarer från rektorn på Sjödalsgymnasiet utan resultat.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami