tisdag 21 maj 2024

“Jag tänker att alla kan skriva, alla har berättelser”

Läs också
Författaren och poeten Desideria Jungelin. Foto: Emil Erdtman

Ålder: 23 år
Bor: Bor nu i Stockholm men är uppvuxen i Huddinge.
Aktuell med: Överlevnadskunskap som släpptes förra året.

Desideria Jungelin har skrivit berättelser och dikter sedan hon gick i mellanstadiet. Förra året gav hon ut sin första novellsamling. Med sitt skrivande vill hon sprida kunskap och förståelse om funktionsnedsattas situation i samhället.

Förra året gav du ut boken överlevnadskunskap. Hur var det att ge ut en bok?

– Det var väldigt roligt, väldigt nervöst, och väldigt mycket jobb, haha. Allting på samma gång. Men det kändes väldigt stort. Den boken hade jag jobbat med i sammanlagt fem år, från att jag skrev de första novellerna till att den kom ut.

Vad tycker du är det bästa med att skriva?

– Det är att det är ett så bra sätt att berätta saker. Jag skriver ju ofta om en målgrupp som inte hörs så mycket. Och att skriva berättelser är ett bra sätt att berätta om människors situation utan att det blir tråkigt eller tjatigt. Det blir inte som ett föredrag, utan man kan göra det mycket mer levande. Och det är ofta väldigt roligt och engagerande att skriva så.

Vilka vill du nå ut till med dina texter?

– Jag skriver mest om personer med funktionsnedsättning, för att det är det som jag själv har erfarenhet av. Och det finns väldigt lite representation i litteraturen, i alla fall i skönlitteraturen. Det har blivit en aning bättre sedan jag var liten, tack och lov. Men det är inte tillräckligt. Jag träffar på väldigt många som har mycket okunskap och som vet väldigt lite om hur det är att leva med en funktionsnedsättning. Då tycker jag att skrivandet är ett bra sätt att sprida kunskap. 

Har du några tips till andra som vill börja skriva?

– Det har jag. Jag var själv inte en solklar skribent. Jag hade mycket läs- och skrivsvårigheter som liten. Men idag finns det så mycket hjälpmedel för sådant. Jag vill säga såhär: Låt dig inte avskräckas. Jag tänker att alla kan skriva, alla har berättelser.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami