lördag 25 maj 2024

“Jag ville dansa med lyckan” i Huddinges kulturhus

Läs också
Foto: Privat.

När Anna Bromée var 15 år gammal fångades hon av en bok om Edith Piafs liv. Den 8 december är det dags för hennes föreställning “Jag ville dansa med lyckan” att ta plats i Huddinges kulturhus.

Skådespelaren och manusförfattaren Anna Bromée har velat berätta om Edith Piafs livshistoria sedan 2003. 

– Jag visste redan när jag var ungefär 15 år och läste boken om hennes liv att jag någon gång ville göra en föreställning om henne eller sjunga hennes låtar på svenska. 

Drömmen om att bli skådespelare vaknade några år tidigare, när Anna var 13 år och såg Christina Schollin på Chinateatern. Då visste hon att det var skådespelare hon ville bli. Genom åren har Anna Bromée medverkat i bland annat Doobidoo, Ett bloss för Lena Nyman och Drömmen om regnbågen.

Möjligheten att berätta om Edith Piaf kom när Anna var i 30-årsåldern, när ett konserthus hade en ledig helg och gav henne och en pianist möjligheten att sätta ihop en föreställning. Mycket av det som gjordes då finns kvar i dagens version.

Edith Piafs mod inspirerade Anna. 

Anna Bromée. Foto: Maja Byström Öhrnell.

– Hon hade inga förutsättningar men hon hade sin stora dröm, sin begåvning och ett mod som gjorde att hon lyckades bli en av världens främsta sångerskor. Det fanns en sådan livsglädje som gjorde att hon tog sig upp trots hennes tidigare motgångar.

Föreställningen om Edith hette från början “Jag ångrar ingenting” och har sedan dess förädlats och utvecklats. 2015, när Edith Piaf skulle fyllt 100 år, släppte Anna ett hyllningsalbum med Ediths låtar översatta till svenska. Samtidigt fick föreställningen samma namn som albumet – “Jag ville dansa med lyckan“.

Huddinge riksteaterförening ser mycket fram emot föreställningen. I ett mail skriver de:

“Edith Piaf och hennes sånger är alltid aktuella och vi tror att den här föreställningen kan attrahera publik i flera olika åldrar. Extra roligt är att Anna personligen har fått material från kompositören Jean-Pierre Moulin, som skrev sånger för och tillsammans med Piaf”.

Om föreställningen
I första akten spelar Anna Bromee upp den livsbejakande historien om Edith Piafs sista år. En svindlande berättelse med Piafs egna ord, och sångerna från den tiden, som aldrig tidigare berättats på en svensk scen. Kärlek, sorg, lycka, tvivel och förtröstan. Andra akten berättar lättsamt och känslofyllt om Edith Piaf liv i ord och unika filmklipp. Beskrivning tagen ur Anna Bromées egna hemsida.
Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami