lördag 25 maj 2024

Jakob läser till läkare i Huddinge – “Bra mix mellan praktiskt arbete och problemlösning”

Läs också
Jakob Eklund, Karolinska institutet
Det är väldigt mycket plugg som läkarstudent men Jakob tycker att det är roligt. Foto: Privat

Nytt i Flempan har träffat Jakob Eklund, 23, som är från Stockholm och går på läkarprogrammet på Karolinska institutet i  Huddinge. Ett val han har gjort för att vara nära familj och vänner. 

Jakob och jag träffas under tisdagen i hans lägenhet i Södertälje. Där bor han med sin sambo Smilla Arkell, 24, som studerar på Södertörns högskola – också på Campus Flemingsberg. Detta är ingen tillfällighet utan Jakob har aktivt gjort valet att studera på Karolinska i Huddinge för att vara nära familj och vänner. 

– Jag kom först in på läkarutbildningen i Linköping men tackade nej för att inte behöva flytta för långt bort. När jag var yngre ville jag flytta ifrån Stockholm men med tiden känns det viktigare och viktigare att vara nära familjen. 

Kursen Jakob studerar för tillfället, Klinisk medicin, beskriver han är väldigt praktisk och en stor del av veckan spenderas på en praktikplats. En arbetsdag pågår oftast från klockan halv åtta på morgonen till fyra på eftermiddagen. Utöver den schemalagda utbildningen studerar Jakob cirka tre timmar per vecka. 

– Det är väldigt mycket plugg, även om man är effektiv handlar det om minst 40 timmar i veckan. 

Viktigt att utföra uppdrag på säkert sätt

Trots den mängd arbete Jakobs utbildning kräver är han nöjd med sitt val att studera till läkare. 

– Än så länge är kirurgikursen jag läser nu absolut roligast, det är en bra blandning mellan praktiskt arbete, problemlösning och snabbt tänkande. Hursom är det viktigt att vara professionell och att alla uppdrag utförs på ett säkert sätt – man måste som student tänka på att ens närvaro kan påverka patientens upplevelse av vården. 

Vid frågan om det är stressigt att ha ett sådant ansvar på praktikplatsen svarar Jakob att han som student alltid har en handledare tillgänglig som har det medicinska ansvaret. 

– Dessutom är man väldigt noggrann då man vill lära sig att göra rätt från början, vilket brukar uppskattas av både patienter och handledare. 

Jakob Eklund
Ålder: 23

Fritidsintressen: Fixa med bilar, läsa och umgås med familj och vänner

Bostad: Lägenhet i Södertälje
Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami