lördag 18 maj 2024

Jennifer Guldberg vill skapa bättre möjligheter för nyanlända

Läs också
Jennifer Guldberg. Foto: Isabella Isaksson

Med en vision om att skapa ett samhälle där varken etnicitet, bakgrund eller språk ska vara ett hinder bildades organisationen Mitt livs val. Programansvariga Jennifer Guldberg vill hjälpa ungdomar att förverkliga sina drömmar:

– Målet är att ha ett Sverige där alla har samma förutsättningar.

Jennifer Guldberg, 31, jobbar med utbildning och studier för nyanlända ungdomar inom den ideella organisationen Mitt livs val. Som student på Södertörns högskola finns möjlighet att vara med och inspirera och motivera deltagarna genom att bli mentor. Genom arbete och engagemang är målet att bidra till mångfald inom högre studier. 

– Alla ungdomar ska ha samma förutsättningar för att kunna påverka sin framtid och nå sina drömmar och mål. Vi vill informera dem i och med att de är en underrepresenterad grupp, säger Jennifer Guldberg.

Mitt livs val organiserar studiemotiverande program för nyanlända ungdomar i åldern 16-23 och skapades 2015 i samband med flyktingvågen. De arrangerar möten i samarbete med olika högskolor och universitet i Stockholmsområdet. Studentmentorerna, som själva studerar på högskola eller universitet, hjälper till att stötta och inspirera deltagarna vid mötena. De hjälper också till med att träna på det svenska språket. Syftet med mötena är att motivera deltagarna till att fortsätta studera efter gymnasiet. 

– Vi diskuterar hur det fungerar att plugga på universitet i Sverige, studieteknik, vilka olika vägar som finns efter gymnasiet och hur man gör om man vill plugga på universitet eller högskola, säger Jennifer Guldberg.

Jennifer förklarar hur det för henne är en självklarhet att alla ska ha samma förutsättningar, men att det inte är så det ser ut idag. Nyanlända ungdomar är väldigt underrepresenterad inom högre studier, vilket skapar sämre förutsättningar på arbetsmarknaden och högre arbetslöshet. Detta vill Jennifer ändra på:

– De är väldigt motiverade och har stora drömmar men vet inte alltid hur vägen dit ser ut eller vad de ska göra för att ta sig dit. Vi vill inspirera dem och visa att det är en möjlig väg att gå. 

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami