lördag 25 maj 2024

Jonas Morin sätter ungdomarna främst

Läs också
Den före detta basketspelaren Jonas Morin betyder mycket för ungdomarna i Huddinge. FOTO: Privat.

Med en outtröttlig energi arbetar före detta basketspelaren Jonas Morin för att barn och ungdomar ska få en bättre vardag. Tillsammans med Huddinge basket har han startat flera projekt för att bryta utanförskap och skapa trygghet i olika områden.

Trots att han har över tio år i Svenska basketligan och spel i svenska landslaget är det nog fler som känner till Jonas Morin för hans engagemang efter karriären. Ett engagemang som bland annat lett till Folkspels utmärkelse som “Årets Eldsjäl 2017” inom kategorin integration.

– Jag är för att alla ska få samma förutsättningar. När jag ser att alla inte har det känner jag att jag behöver möjliggöra det, säger Morin.

Genom Huddinge basket har han dragit i gång flertalet projekt för integration. Ett av dessa är Vårby Gäris – en satsning för att få tjejer i Vårby att idrotta. Det började med ett gäng tjejer som inte hade någonting att göra. Morin fick dem att spela basket.

– Flera av de tjejerna är nu ledare i klubben. Tack vare att vi startade verksamheten för dem blev de intresserade av att själva vara tränare, säger han.

Ett annat projekt är H.A.N.G. som Jonas Morin och Huddinge basket startat tillsammans med Huddinge Kommun.

– H.A.N.G. handlar om att stötta barn och ungdomar i deras passion. Vill barnen dansa – då är det vårt jobb att se till så de kan dansa utan att behöva åka fem stationer.

För Jonas Morin är det viktigt att projekten lever vidare över tid. Han trycker på att man inte kan starta upp ett projekt och sedan överge det efter ett år. 

– Det är ett livslångt ansvar där du arbetar med människor, och du lovar dem något när du startar i gång. Många av barnen har blivit svikna flertalet gånger och då tappar de tron på allting, säger Morin.

Basketen präglar Jonas Morins liv, och det är genom den han verkar. Men det är människorna som samlas kring basketen som får honom att lägga ned otaliga timmar varje vecka.

– För Jonas är inte basketen det viktigaste, det är människorna som vill förenas runt sporten. Han kan få ledsna, blyga eller förväntansfulla barn att känna glädje, nyfikenhet och gemenskap, säger JD Sanders, sportchef i Huddinge basket.

Passionen för att hjälpa utsatta barn och ungdomar kom när Morins egna barn började spela basket för över femton år sedan. Då visste han inte att det skulle komma att påverka hela hans liv.

– Jag var bara en vanlig pappa då, som skulle ha mina barn i verksamheten. Men redan vid första träningen kände jag att det fanns ett behov av att göra skillnad för de här barnen. Att hjälpa dem var det som blev mitt kall, säger Morin.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami