söndag 26 maj 2024

Jullampor tänds i centrum – så tänker Huddingeborna om belysningen

Läs också

Snö och kyla har dragit in över Huddinge, och nu har Huge Bostäder tänt julbelysning i Huddinge Centrum. Med de skenande elpriserna vidtar nu fastighetsägaren åtgärder för att julbelysningen ska bli mer energieffektiv.

HUDDINGE. Julbelysningen i Huddinge Centrum lyser upp både dag och natt. Huge har gjort bedömningen att lamporna gör nytta, i princip dygnet runt, mot bakgrund av den mörka årstiden. För att minska elförbrukningen använder de huvudsakligen LED-lampor vilket drar väsentligt mycket mindre el än vanliga glödlampor.

Foto: Cici Huang Hong

Anders Sundqvist, kommunikatör för Huge Bostäder, berättar att förbrukningen från julbelysningen i Huddinge Centrum är cirka 6 kW per timme, vilket kostar cirka 9 kronor per timme. De har kunnat sänka sin el- och energiförbrukning med 25 procent, men målet är att nå 30 procent.

Kan ni tänka er att prioritera bort julbelysningen om elpriserna blir ännu högre?
– Så som läget är just nu handlar det mer om att inte överbelasta effektuttaget i elnätet. För dagen är det inga problem. Men såklart följer vi utvecklingen och råd från myndigheter och elleverantörerna, säger Anders Sundqvist.

Det råder delade meningar om julbelysningen i Huddinge Centrum. 

– Jag upplever det som förvirrande när vi som privatpersoner blir uppmanade att spara el och släcka onödig belysning, samtidigt som det sätts upp julbelysning i centrum. Även om det är en liten kostnad så tänker jag på själva belastningen, säger Huddingebon, Felicia Åhs.

Huddingebon Annika Sjöberg tycker däremot att Huge hade kunnat satsa lite mer på sin julbelysning och dekoration.

– Det hade behövts mer. Det saknas grönska och mer belysning, säger hon.

Munkbagaren Hasse Fors som står på Forelltorget i centrum uppskattar belysningen som den är.

– Den är jättebra, och det är bra att man tänker på elpriserna. Blir det inte samma julbelysning är vi medvetna om orsaken. Men Huddinge Centrum är ett trevligt ställe och lyser upp bara det, tycker jag, säger Hasse Fors mellan kunder.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami