torsdag 30 maj 2024

Julmarknad på Kvarnbergsplan: “Det är kärlek på hög nivå”

Läs också

Julen är runt hörnet och i Huddinge, närmare bestämt på Kvarnbergsplan, firas julen in ordentligt med Huddinges “godaste och goaste julmarknad”. Här ska organisationen Livets hjälp tillsammans med Ica Kvarnen skapa julstämning för alla i kommunen, varje adventshelg fram till jul. 

Livets hjälp med Ica Kvarnen arrangerar julmarknad på Kvarnbergsplan. Foto: Ella Zilén.

KULTUR. Hjälporganisationen Livets hjälp jobbar för att stötta invånare i Huddinge kommun som är utsatta och har det svårt ekonomiskt. I samarbete med Ica Kvarnen anordnar de olika event under året för att samla in pengar och andra förnödenheter till dem behövande i Huddinge. 

Förutom event har Livets hjälp soppkök varje vecka, även där sponsrar Ica Kvarnen med frukt och grönt. Peter Solstedt, ordförande för Livets hjälp, berättar att intäkterna från årets julmarknad går till den så kallade matpotten. Pengarna går till presentkort på mat som sedan ges till dem som behöver. 

– Förra året delade vi upp pengarna på två potter, men vi har sett en enorm ökning i behov av mat, säger Peter Solstedt. 

“Jag gillar att hjälpa till”

På marknaden säljs bland annat korv, pepparkakor och glögg. Alla ska kunna få något att äta eller dricka. 

– Vi tar en valfri peng av dem som vill köpa. Det kan vara allt från en krona för dem som inte har mer. Det är så vi jobbar. Har man inte mycket pengar behöver man inte betala så mycket för en korv med bröd, förklarar Peter Solstedt.

Ägaren av Ica Kvarnen, Tim Eriksson, har sponsrat olika föreningar under åren. Prisökningen som sker har gjort att han blivit tvungen att minska antalet samarbeten. 

– Jag gillar att hjälpa till. Jag har tvingats att säga nej ibland och det är inte kul, men samarbetet med Livets hjälp ruckar vi inte på. De är etablerade och jag vet hur många de hjälper, säger Tim Eriksson.

Över 1000 julklappar

På julmarknaden har Livets hjälp en julklappsinsamling till barn vars föräldrar inte har råd att köpa några paket. På Facebook kan man donera julklappar, pengar eller presentkort som sedan delas ut till barnen. 

– Vi har styrt upp det lite bättre i år. Förra gången räknade vi med ungefär 50 julklappar men vi fick över 1000, berättar Peter Solstedt.

Förutom insamlingar är meningen med julmarknaden att sprida glädje och skapa julstämning för alla besökare. Det bjuds på julmusik och körer, och som Peter Solstedt säger, “hjärtestämning”. 

– Det är inte den största, utan den godaste och goaste julmarknaden. Det är hjärtestämning och julstämning, så enkelt är det, säger han.

Tim Eriksson håller med.

– Man får energi och det är härligt att skapa julglädje för alla.

Kärlek på hög nivå

Peter Solstedt och Tim Eriksson på Ica Kvarnen hoppas kunna fortsätta sprida glädje med julmarknaden flera år framöver. 

– Om Tim säger nej till att fortsätta i 20 år till börjar jag gråta, säger Peter Solstedt och skrattar. 

När Peter Solstedt får frågan vad som är det bästa med julmarknaden svarar han utan att tveka.

– Det är kärlek på hög nivå i Huddinge kommun.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami