När graderna krupit en bit under nollan myser allt fler inomhus framför brasan. Några som däremot inte räds kylan är vinterbadarna som blivit allt fler de senaste åren. Nytt i Flempan har begett sig ut för att testa på vinterns hetaste utomhusaktivitet.
Det är en tidig onsdagsmorgon när jag möter två inbitna vinterbadare i Gömmaren för ett kyligt morgondopp. Termometern visar på minus 10 grader och tanken på en varm säng lockar betydligt mer än vad det mörka och kalla vattnet gör. Heidi Torres och hennes mamma Marjatta Batshon är vana vinterbadare. Förra vintern startade de varje morgon med ett kallbad, men Marjatta har badat långt in på hösten under många år.
– Det bästa med att vinterbada är energin man får. Dagens övriga bestyr blir betydligt lättare att ta sig igenom efter en sån start på dagen, säger Heidi och Marjatta nickar instämmande.
Vinterbad fick ett rejält uppsving under corona-pandemin, när allt fler sökte alternativa utomhusaktiviteter för att kunna umgås. Det är dock inte något nytt fenomen och de positiva effekterna av ett kallt bad är kända sen länge. En rad studier visar att det bland annat stärker immunförsvaret, ger bättre sömn och mer energi.
Karl Hultén som har forskat i neurovetenskap på Karolinska Institutet är själv inbiten vinterbadare och har skrivit boken “Vinterbad – en handbok”. I en intervju förklarar han att kroppen utsätts för nyttig stress när man kallbadar men att det är viktigt att man inte badar för länge, då får det motsatt effekt.
– Det ska inte vara så att man går därifrån skakande av kyla. Fyra, fem minuter i vattnet är för länge. Men små doser av belastning är jättebra, säger han till SvD.
Heidi och Marjatta badar i linje med Karls råd, de sänker kroppen under ytan någon minut innan de lugnt kliver uppför stegen och virar in sig i en badrock. Deras bästa tips för den som vill prova på att kallbada är att hitta någon att göra det tillsammans med. Både för att det kan vara farligt att bada ensam men också för att det är lättare att göra det till en vana när man kan uppmuntra varandra att komma iväg.
– Optimalt är också om man har något ställe där man kan gå in och värma sig efteråt, eller att man klär på sig något varmt direkt. Och var inte rädd för när det blir is! Det blir ändå inte kallare än kallt, säger Marjatta och skrattar.
När det blir min tur att doppa mig förstår jag vad Heidi och Marjatta menar med energin. Kroppen drar igång alla motorer när det kalla vattnet omfamnar kroppen och hjärtat bankar hårt i bröstet. Efteråt känner jag mig nästan oövervinnerlig och undrar stilla för mig själv, när är det dags för nästa dopp?
Om man själv vill testa på att vinterbada finns det flera badplatser i Huddinge kommun som lämpar sig för det. Gömmarbadet, Kråkviksbadet, Sundbybadet och Vårbybadet är alla utrustade med brygga och stege vilket underlättar när man vill ta ett kallt dopp. Kommunen bistår däremot inte med att hålla isen öppen om det fryser på. Då får man ta med sig egen ishacka eller såg.