söndag 26 maj 2024

Karaoke som intresse – glädje och gemenskap

Läs också
Huvudpersonen, MicMan, bakom sitt karaokebord. Foto: Isac Lifvakt

I Huddinge har det sjungits karaoke under många fredagskvällar och Nytt i Flempan var på plats under den senaste. Bakom maskinen stod den mytomsbundna “MicMan” för att förmedla det bästa han vet. Karaoke. 

Karaokekvällen på Melins i Huddinge centrum skulle som vanligt sätta igång vid 20-tiden på fredagskvällen. Stämningen var god och krogen var nästintill fullsatt. Skratten från publiken ekade i lokalen och de gröna ljusstrålarna från spotlightsen dansade på scenen. Karaokemaskinen var riggad och låttexterna på skärmarna drog till sig uppmärksamheten. Mannen bakom maskinen, i dessa sammanhang känd som MicMan, berättar här om sin bakgrund till ett av sina största intressen. 

– Allt började med att jag vann en karaoketävling för många år sedan. Efter det fick jag förfrågan om jag ville göra en spelning på en annan krog, säger han.   

Karaoke har varit ett vanligt och folkkärt inslag på krogar runt om i landet under lång tid. Efter många år i karaokebranschen tycker sig MicMan se ett skifte i samhällets syn på karaoke. 

– Tidigare såg man ner på de som tyckte om att sjunga, särskilt killar. Ofta ansågs man inte vara en av de tuffare grabbarna om man sjöng. Nu för tiden är synen annorlunda. Ungdomarna i dag är uppvuxna med att det är roligt och helt okej att sjunga.  

Karaoken fungerar som en samlingsplats för olika typer av människor. Fokuset ligger på glädje och gemenskap. Hit söker sig alla typer av människor på sina kvällar. 

– Folk från helt skilda bakgrunder kan under samma kväll samlas kring karaokemaskinen. Jag har kört låtar med folk som har berättat att de är hemlösa. Under samma kväll har någon annan berättat att den är miljonär.

Under kvällens gång hälsar flera människor på MicMan. En av dem är Erik Svedberg, lastbilschaufför till yrket och trubadur på fritiden, som öppnade kvällen med I’ve got you under under my skin av Frank Sinatra. Varför sjunger han karaoke? 

– Jag har spelat mycket som trubadur. Jag är uppväxt i Visättra så jag har spelat en del runt omkring där. När man känner folket man spelar för kan det bli mycket press. Särskilt när man får betalt för att spela, det kan vara skitjobbigt. Med karaoke kan man ta ut svängarna, den ger mer utrymme för att sjunga precis som jag vill, säger Erik Svedberg. 

För ungefär två veckor sedan var det karaokepremiär på Hellströms Bar och Restaurang i Flemingsberg. Det var inte MicMan själv som höll i kvällen utan en av hans kollegor. 

– Reaktionerna blev bra men vi skulle kunna dra ännu fler folk. Reklamen kom ut lite för sent och det nådde inte riktigt ut till högskolorna. Många har dock redan frågat om vi kommer att köra igen.

MicMan berättar vidare att det finns planer för karaoke i framtiden i Flemingsberg. 

– Målet är att försöka köra pubquiz på onsdagar och karaoke på helgen. Jag tror att det landar i att vi försöker köra en gång i månaden.  

Isac Lifvakt

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami