onsdag 29 maj 2024

Karin Boyes dikter kommer till liv i modern tappning

Läs också
Elina Widnersson och Jakob Nyqvist. Foto: Jesper Lundgren.

Till våren släpper Elina Widnersson och Jakob Nyqvist ny musik där de tolkar Karin Boyes dikter. Nu ger duon texterna en modern inramning. De vill att författaren ska bli ihågkommen för sin humor och nyfikenhet, snarare än sin psykiska ohälsa och tragiska bortgång.

Elina Widnersson berättar hur hon länge vurmat för Karin Boye och att hon började intressera sig för författaren genom att läsa om hennes livsöde. Trots Boyes stora framgångar upplever Elina att hennes liv i mångt och mycket kommit att definieras av hennes självmord.

– För mig är hon så mycket mer än en sorglig konstnärssjäl. Jag upplever henne som en person med mycket humor trots hennes ofta dystra dikter.

Och humorn är någonting som duon vill ta tillvara på, Elina har tonsatt dikten Från en stygg flicka där hon tycker att Boyes komiska sida lyser igenom. 

Elina är sångerska i grunden och driver flera projekt som alla bygger på att lyfta fram kvinnliga konstnärer. Ett av dem är föreställningen bortglömda förebilder där hon tillsammans med en gitarrist och två dansare framför monologer och musikstycken av historiska kvinnliga författare.

Vid sin sida har hon Jakob Nyqvist som ackompanjerar styckena på gitarr.

– Han var med från början och var alltid den första som fick lyssna på det jag skapat. Han har en väldigt tydlig vision för det musikaliska och hjälper mig mycket när det kommer till arrangemangen, säger Elina. 

Foto: Jesper Lundgren.

Musikprojektet påbörjades under pandemin då musikbranschen helt hade stannat av. Elina började tonsätta dikter på lunchen för att få utlopp för sin kreativitet och Karin Boyes dikter blev snabbt favoriterna. 

Första gången de fick framföra sina låtar framför publik var efter pandemin och kriget i Ukraina hade precis brutit ut.

– Vi spelade vårt arrangemang av Jag vill möta. Det blev väldigt vackert och känslosamt, inte bara för att det var första gången vi fick möta publik men också för att den är så militärisk på något vis. Hon beskriver hur hon vill på ett avväpnat sätt möta en väldigt våldsam värld.

Albumet är planerat att släppas till våren och duon ser fram emot en vår fylld av musik och livespelningar.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami