tisdag 21 maj 2024

Uppväxten i Flemingsberg formade Shan Atci: “Alla hade humor”

Läs också
Vi befinner i Shan Atcis studiorum där han bland annat spelar in sina podcasts. Foto: Isabella Carrere Källman

På hans Södermalmskontor delar han med sig av skratt, kreativitet och kärlek till standup. Uppvuxen i Flemingsberg, där skämt och gemenskap var styrkan, reflekterar han över hur barndomens skratt format hans karriär. Följ med på en resa genom Flemingsbergs humorhistoria med en av dess egna, Shan “The Man” Atci.

Innanför dörrarna till Shan Actis kontor ser man lampor i olika färger och teknik som används för att skapa content. Han säger att jag ska känna mig som hemma och erbjuder genast en kopp te. 

Shan blir nostalgisk när vi pratar om Flemingsberg. För honom var hans vänner när han växte upp komiker och det spelade ingen roll vart personen kom ifrån. Sammanhållningen fanns bland alla. 

– Om de var turkar, kurder, finnar eller araber, det spelar ingen roll var de är ifrån. Alla hade humor, vi hade jättekul när vi växte upp i Flemingsberg. Det var en extrem sammanhållning, säger han. 


Hans kärlek och passion till det han gör framgår starkt när han med glimten i ögat berättar om hur kul han tycker standup är. 

– Det finns absolut ingen konstform som standup. Det är ingen karaktär. Du har ingen musik och du har inget band bakom dig. Du har ingen scenografi där du ska spela någonting, det är bara du och dina tankar och en mikrofon. Det är en det är en sjukt känsla. 

Jag frågar om hans mest minnesvärda shower, han tänker efter någon sekund och berättar sen om två shower. Den ena var i Göteborg på hans första egna turné där de bokat Burgårdens Gymnasium i Göteborg. Då står han längst in i lokalen och inser att ingen är där. Han talade med sin dåvarande assistent och de kommer överens om att han ska köra sin show även om det bara är fem personer. Han beskriver det nederlag han kände då när det plötsligt kom tre poliser.

– Jag tänkte fan och sitter där i min egen misär men sen tänker jag skitsamma, jag gör min grej ändå, berättar han. 

 De frågade honom ifall han kan göra två shower eftersom det är så mycket folk utanför att de behövt dra kravaller. 

Ett annat minne han håller kärt är när hans son var ungefär sju år gammal och var med på en av hans shower och frågade om han fick säga något till publiken vid showens slut. Hans sons budskap till publiken var “Kärlek och respekt”. 

– Jag är extremt stolt över min son. Alltså för mig går solen upp och ner med hans ögon, han är mitt allt. 

Komedin är något som följt honom genom hela livet. Han har redan bokat in flertalet shower inför våren och har inga planer på att sluta. 

– Jag skulle kunna göra det tills jag dör, jag älskar komedi, säger han med ett skratt.

Shan Atci
Ålder: 45 år
Ort: Stockholm
Vad han är aktuell med: Sin podcast och sociala medier. 
Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami