torsdag 30 maj 2024

Karolinska institutet startar nätverk för unga forskare

Läs också

I början av året startade Karolinska institutet ett nätverk som en del av universitetets satsning för att stärka banbrytande forskning. Syftet är att skapa en plattform för unga forskare, lärare och studenter där de kan nätverka och vägleda varandra.

Karolinska institutet välkomnar unga forskare och studenter från Campus Flemingsberg till webbinarium. Foto: Jan Ainali

Karolinska Institutets planer på att utveckla ett universitet med banbrytande forskning har tagit fart på flera håll under början av 2022. En virtuell mötesplats för tvärvetenskapliga samarbeten har skapats, ett mentorprogram är i planeringsstadiet och nätverket Women In Science and Education WISE, har lanserats. WISE leds av forskaren Pauliina Damdimopoulou, professorn Lucie Laflamme och Caroline Dahl, forskare på RISE, Research Institutes of Sweden. 

WISE har som mål att genom föredrag, events och diskussionsforum skapa ett nätverk som vägleder unga kvinnor i sin karriär. De strävar efter att långsiktigt stärka Sveriges banbrytande innovationskraft och forskningsförmåga genom att ge plats för samtal och möten mellan personer som annars normalt inte kommer i kontakt med varandra. 

Under våren lanserades webinar-serien ”WISE- Professor of the month” där professorer och forskare på Karolinska institutet bjuds in till att dela med sig om sina erfarenheter och råd till den yngre skaran som är nyfiken på vad yrket har att erbjuda.  Den 25 april hålls seriens andra träff med Terese Stenfors, professor i medicinsk pedagogik. Det är en digital intervju där hon hoppas kunna inspirera andra som vill satsa på en akademisk karriär.

— Nätverket är viktigt för unga forskare, och främst för kvinnliga unga forskare då  det på högre positioner inom akademin fortfarande är betydligt fler män än kvinnor, berättar Terese Stenfors. 

Betydelsen för ett nätverk för just kvinnliga forskare inom medicin är enligt WISEs grundare Caroline Dahl stor. 

 — Forskare är människor, och det är djupt mänskligt att utgå från sig själv när man formulerar frågor eller analyserar resultat. I något så fundamentalt som medicinsk forskning så vore det därför katastrofalt att utesluta hälften av jordens befolkning från att verka. Men oavsett disciplin så går innovationskraft och kapacitet förlorad vid snedrekrytering, menar hon.

Webinar-serien fortsätter under våren med Kristina Haugaa, professor i kardiologi vid enheten för medicin i Huddinge den 25 maj. På Karolinska institutets hemsida finns länkar till samtliga webinarium i serien. 

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami