lördag 25 maj 2024

Karolinska universitetssjukhuset – topprankat för tredje året i rad

Läs också
Björn Zoega
Björn Zoëga – Sjukhusdirektör för Karolinska Universitetssjukhuset. Foto: Rickard Kilström

Den amerikanska tidskriften Newsweek har för tredje året i rad utsett Karolinska universitetssjukhuset till det åttonde bästa sjukhuset i världen. I Europa ligger sjukhuset på tredje plats. 

– Jag ser det som en utmärkelse för alla tuffa arbetspass, all kreativitet och utvecklingsvilja som alla 15 300 medarbetare bidrar med, säger Björn Zoëga sjukhusdirektör för Karolinska.  

Newsweeks studie bedrivs världen över och syftet är att patienter ska kunna hitta den bästa vården nära tillhands. Tanken är även att det ska ha en positiv inverkan på sjukhusen genom att ge dem möjligheten att lära sig av varandra. 

Karolinskas höga ranking tros enligt sjukhusdirektör Björn Zoëga bland annat ligga till grund för sjukhusets förbättringsarbete som ämnar utveckla vården för patienter. Det sker bland annat i form av att mandat och beslut tas så nära vårdgolvet som möjligt och att administrationsarbetet minskas. Medarbetarna kan därmed spendera mer tid på sina patienter. 

Däremot menar Hannes Vikberg, sjuksköterska på infektionsmottagningen på Karolinska, att arbetet på sjukhuset under sommaren blir väldigt stressigt. Särskilt nu när det finns ett mycket stort personalbortfall bland sjuksköterskorna. Det leder till stora problem där varje avdelning måste täcka upp för varandra för att det inte finns någon tillgänglig personal. 

– Ledningen och styrelsen ser inte riktigt problemet och det finns ingen vidare markkontakt. Det är inget som är unikt för just Karolinska men problemet finns även hos oss, säger Vikberg. 

Karolinska
Infektionsavdelningen på Karolinska i Huddinge. Foto: Viktoria Wester

För att hamna på plats åtta bland världens bästa sjukhus måste man ha mycket kvalificerad och motiverad personal. Enligt Zoëga har antalet sökande till Karolinska ökat allt mer och antalet som stannar kvar på Karolinska har aldrig varit högre. En stor satsning görs för att medarbetarna ska få en så hållbar arbetsmiljö som möjligt. Bland annat har ett nytt hälsocentrum etablerats i syfte för medarbetares välmående. 

 Trots stressen trivs Hannes Vikberg på Karolinska och skulle inte vilja lämna arbetsplatsen. 
– Anledningen till att jag väljer att stanna är på grund av patienterna och kollegorna. På Karolinska finns en så pass högspecialiserad vård vilket gör att man lär sig mycket från nära kontakt med sina patienter och kollegor.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami